Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jedynie holistyczne podejście do prewencji nadwagi i otyłości oparte na edukacji i promocji aktywności fizycznej może przynieść trwałe rezultaty
Ministerstwo Zdrowia kończy dziś konsultacje publiczne projektu rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.

Zdaniem PFPŻ ZP przewlekłe choroby niezakaźne, do których możemy zaliczyć między innymi nadwagę i otyłość, stanowią złożony, wieloczynnikowy problem społeczny, któremu przeciwdziałać można jedynie poprzez holistyczne podejście, uwzględniające podejmowanie działań w wielu obszarach i przy zaangażowaniu szerokiego grona interesariuszy reprezentujących zarówno środowisko naukowe, administrację publiczną jak i sektor prywatny. Tego typu podejście, bazujące na partnerstwie publiczno-prywatnym jest również rekomendowane na poziomie Unii Europejskiej – zarówno przez Komisję Europejską, jak i Europejską Platformę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia.

 

Dieta i styl życia stanowią zbyt złożone kwestie, by można było na nie wpływać sztywnymi środkami, zwłaszcza gdy kategorie żywności wybiera się arbitralnie. Jak wynika z doświadczeń z innych krajów Europy, działania zmierzające do ograniczenia dostępności pewnych kategorii produktów nie mają znaczącego wpływu na spadek wskaźników nadwagi i otyłości konsumentów, co przejawia się sukcesywnym wycofywaniem się poszczególnych krajów z tego typu działań. Na podkreślenie zasługuje również fakt, że tego typu działania mogą doprowadzić do naruszenia zasad konkurencji oraz zasady równości warunków funkcjonowania przedsiębiorstw na rynku, co znajduje swoje odzwierciedlenie z sukcesywnego wycofywania się z tego typu obciążeń fiskalnych przez poszczególne kraje UE.

 

Przemysł żywnościowy aktywnie uczestniczy w licznych inicjatywach mających na celu zahamowanie niekorzystnych trendów w rozwoju niezakaźnych chorób cywilizacyjnych i poprawy stanu zdrowotnego społeczeństwa. Jednym z działań jest Ogólnopolski Program Edukacyjny „Trzymaj Formę!”, realizowany już od ośmiu lat przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców wspólnie z Głównym Inspektorem Sanitarnym i Państwową Inspekcją Sanitarną. PFPŻ ZP bardzo docenia fakt wyróżnienia tego programu poprzez przyjęcie, iż przy realizacji zadań wpisujących się w cel operacyjny jakim jest Narodowy Program Profilaktyki Nadwagi i Otyłości będzie korzystać się z jego doświadczeń.

 

Źródło: PFPŻ ZP



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij