Żywność znowu taniejePo krótkotrwałym zatrzymaniu tendencji spadkowej cen żywności FAO we wrześniu i w październiku 2015 r., listopad przyniósł kolejne obniżki. Jak widać, pierwsza jaskółka wiosny nie czyni.Miniony
miesiąc przyniósł kolejne spadki cen żywności FAO. Indeks w listopadzie 2015 r.
wyniósł 156,7 pkt i wobec indeksu z października br. obniżył się o 1,6% (2,6
pp.). Porównanie z analogicznym okresem poprzedniego roku wypada jeszcze gorzej
- ceny żywności były wtedy aż o 18,1% wyższe.
Ceny żywności spadały stopniowo już od kwietnia 2014 roku ze względu na dużą
światową podaż niemal wszystkich produktów wchodzących w jego skład. Trend ten
został chwilowo zatrzymany we wrześniu i w październiku tego roku kiedy
to ceny nieznacznie wzrosły po to, aby w listopadzie znowu odnotować spadki.
W minionym miesiącu potaniały niemal wszystkie towary wchodzące w skład indeksu
(oprócz cukru).
Jak zauważa FAMMU/FAPA, w listopadzie potaniały w skali miesiąca oleje roślinne
(-3,1%), artykuły mleczarskie (-2,9%), zboża (-2,3%) i mięso (-1,6%). W skali
roku najgłębszy spadek cen miał miejsce w przypadku mięsa (-23%), a następnie
zbóż i olejów roślinnych (-16%) oraz artykułów mleczarskich (-15%). Z kolei
najmniej potaniał cukier (-10%).
PFPZ/FAMMU/FAPA/ksem
pełna lista aktualności
|