Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Najwięcej naszego jedzenia konsumują Niemcy
Eksport polskiej żywności bije rekordy głównie dzięki wzrostowi jej sprzedaży w UE.

W pierwszych trzech kwartałach tego roku eksport artykułów rolno-spożywczych osiągnął wartość 17,3 mld euro - wynika z danych resortu gospodarki. To o ponad 1,2 mld euro i 7,6 proc. więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Ten wzrost to przede wszystkim efekt rosnącej sprzedaży w UE eksport do krajów Wspólnoty, który wzrósł o 1,4 mld euro i 10,9 proc. 


W efekcie udział UE w naszym eksporcie produktów rolno-spożywczych zwiększył się o 2,4 pkt proc. do prawie 82 proc. Na liście największych odbiorców polskiej żywności znajdują się kraje Unii. 


- Eksport żywności do UE rośnie, ponieważ jej cena jest odpowiednia do jakości. Dzięki dobrym połączeniom komunikacyjnym relatywnie tania jest też logistyka. Ponadto sprzyja nam brak barier na wspólnym rynku. Ważne jest również to, że polska żywność jest na tym rynku od wielu lat i ma tam dobrą reputację - ocenia dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner.


Więcej w: Dziennik Gazeta Prawna 8.12.2015



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij