Limit kwasów trans byłby najskuteczniejszym środkiem dla ochrony zdrowia publicznego, jednak wymaga dalszej analizyKomisja Europejska opublikowała raport nt. kwasów trans, w którym dokonała oceny różnych rozwiązań prawnychKomisja Europejska opublikowała
Sprawozdanie dla PE i Rady na temat obecności izomerów trans kwasów
tłuszczowych w żywności oraz w ogólnej diecie populacji Unii. Celem
sprawozdania jest ocena wpływu stosownych środków mogących pozwolić konsumentom
na dokonywanie zdrowszych wyborów dotyczących żywności i ogólnej diety lub
wspierać dostarczanie konsumentom zdrowszej żywności, w tym dostarczanie
konsumentom informacji o izomerach trans kwasów tłuszczowych lub ograniczanie
ich użycia.
Zdaniem Komisji dopuszczalny
prawnie limit zawartości przemysłowo produkowanych TFA byłby najskuteczniejszym
środkiem pod względem zdrowia publicznego, ochrony konsumentów i zgodności z
rynkiem wewnętrznym. Sposób technicznego wprowadzenia tego rozwiązania
wymagałby dokładniejszej analizy. Opinia KE jest zbieżna ze stanowiskiem PFPŻ
ZP.
KE analizowała również kwestię
obowiązkowego podawania informacji o zawartości TFA na etykietach, jednak nie
zamieszcza w tej sprawie dokładnej rekomendacji, wskazując na złożoność
problemu.
Ogólnie
KE w kwestii izomerów trans kwasów tłuszczowych wskazuje na „konieczność kontynuowania i przyspieszenia prac w tym obszarze
poprzez zgromadzenie większej ilości informacji oraz opracowanie pełniejszej
analizy skali problemu, którym należy się zająć, a także różnych możliwych
rozwiązań, w szczególności wariantu polegającego na wprowadzeniu dopuszczalnych
prawnie limitów zawartości przemysłowo produkowanych TFA. Zgodnie z zasadami
lepszego stanowienia prawa Komisja zamierza zatem szybko rozpocząć konsultacje
społeczne i przeprowadzić pełnoprawną ocenę skutków. Umożliwi to Komisji
podjęcie świadomej decyzji politycznej w najbliższej przyszłości”.
Źródło:
PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|