Polska żywność cieszy się powodzeniem wśród BrytyjczykówEksport do Wielkiej Brytanii polskich produktów rolno-spożywczych rośnie. I, co najważniejsze, nasza żywność cieszy się takim powodzeniem nie tylko ze względu na licznych rodaków, którzy tam wyemigrowali. Coraz częściej to Brytyjczycy sięgają po nasze produkty.Eksport do
Wielkiej Brytanii, drugiego najważniejszego odbiorcy polskich produktów za
granicą, rośnie – według danych GUS za pierwsze osiem miesięcy br. aż o 11,7% w
porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Przedstawiciele Banku
Zachodniego WBK podkreślają, że bardzo pozytywne jest, iż wzrosty są trwałą
tendencją od ponad 10 lat i obejmują coraz więcej różnych branż.
Przyrosty eksportu na Wyspy Brytyjskie w ostatnich 10 latach wynosiły od ok.10
do nawet ponad 20%. Wyjątki – z kilkuprocentowymi wartościami – to rok, w
którym wybuchł kryzys gospodarczy oraz dwa minione lata. Po ośmiu miesiącach
2015 r. udział Wielkiej Brytanii w całości polskiego eksportu wynosi 6,7%, z
czego za około 15-16% wywozu do Zjednoczonego Królestwa odpowiada eksport
produktów rolno-spożywczych.
Wg danych za I półrocze 2015 r. największą część polskiego eksportu żywności
stanowią czekolada, chleb i pieczywo cukiernicze, cygara i papierosy oraz
świeże warzywa. Duży udział ma także eksport produktów pochodzenia zwierzęcego:
mięsa drobiowego i podrobów, mięsa wołowego i przetworów mięsnych, np. kiełbas.
– Według nas spore szanse na sukces mają na rynku brytyjskim polskie świeże
owoce, soki, przetwory owocowo-warzywne, w tym sosy i przyprawy, przetwory
mleczarskie oraz słodycze inne niż czekolada.
PFPZ/ za BZ WBK/ksem/
pełna lista aktualności
|