Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ciastka, które leczą
Polski zespół naukowców opracował produkty spożywcze, które pomagają w walce z chorobami. Niedługo trafią na sklepowe półki - podaje Newsweek.

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu we współpracy z zespołami z pięciu innych uczelni pracowali nad rewolucyjnym rozwiązaniem od 2010 roku. W ramach projektu „Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych" opracowali produkty, które nie tylko zaspokajają głód i dostarczają energii oraz składników odżywczych, ale też zapobiegają kilku powszechnym schorzeniom. Badacze ukierunkowali poszczególne produkty na walkę lub profilaktykę związaną z konkretnymi dolegliwościami: - Wybraliśmy cztery jednostki chorobowe, na których się skupiliśmy. Nasze typy wynikały przede wszystkim z zapotrzebowania środowiska medycznego - tłumaczy kierownik projektu, prof. dr hab. Józef Korczak. I tak na przykład chrupki kukurydziane pomagają przy nadciśnieniu, ciastka poprawiają stan zdrowia chorych na cukrzycę, kisiel owocowy przyczynia się do utraty wagi przez osoby otyłe, a pasztet pomaga przy anemii spowodowanej stanami zapalnymi jelit. Żywność jest bowiem wzbogacana o aktywne składniki pozyskane z surowców roślinnych.


Więcej w: Newsweek 30/11/2015



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij