Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zbliża się rządowa kontrrewolucja w szkolnej kuchni
Kandydatka na szefową MEN zapowiada odwrót od restrykcji, które wprowadziła Platforma – podaje Dziennik Gazeta Prawna.

W rozmowie z DGP Anna Zalewska, wskazana przez premier Beatę Szydło na ministra edukacji w jej rządzie, zapowiada, że do szkół „wrócą sól i cukier”.

 

- Najpierw należy dzieci nauczyć racjonalnego odżywiania, a dopiero potem wprowadzać zakazy - uważa. Kandydatka na minister edukacji zapowiedziała uważa, że ustawowe ograniczenia w dostępie do soli czy cukru przyniosły więcej złego niż pożytku, bo powodują, że część dzieci w ogóle nie je w szkole, wyrzucając stołówkowe jedzenie do śmietnika. Jak przekonuje Anna Zalewska, uderza to szczególnie w uczniów pochodzących z biedniejszych rodzin, dla których głównym posiłkiem jest ten szkolny. Powodem cofnięcia zmian były także protesty ajentów sklepików.


O konkretach - na przykład, ile soli będą mogli użyć pracownicy szkolnych stołówek - przyszła minister nie chce jeszcze mówić, ale przyznaje, że pomysł konsultowała już z kandydatem na ministra zdrowia Konstantym Radziwiłłem.


Zdaniem minister należy zainwestować w programy edukacyjne dla dzieci i rodziców, a nie zakazy.


Więcej w: Dziennik Gazeta Prawna 16.11.2015

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij