Rewizja wytycznych HACCP – prace Komisji EuropejskiejKomisja Europejska rozpoczęła prace nad rewizją dotychczasowych wytycznych z 16 listopada 2005 r. pt. „Wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP, oraz ułatwiania wdrożenia zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego”.
Wdrożenie określonych wymagań higieny (programów wstępnych)
i procedur opracowanych na podstawie zasad HACCP jest wymagane ustawodawstwem
unijnym, w szczególności:
- Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady
nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady
nr 853/2004 ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu
do żywności pochodzenia zwierzęcego.
Procedury opracowane na podstawie zasad HACCP są obowiązkowe
dla wszystkich przedsiębiorstw sektora spożywczego z wyjątkiem produkcji
pierwotnej (art. 5 rozporządzenia nr 852/2004).
Dotychczasowe wytyczne z 2005 stanowią wyjaśnienie do
wymagań zawartych w powyższych rozporządzeniach.
Proponowany nowy dokument Komisji Europejskiej został
rozszerzony w porównaniu z dokumentem z 2005 r. o następujące elementy:
- Powiązanie pomiędzy FSMS, PRP, GHP, GMP and
HACCP, kwestie zgodności z międzynarodowymi standardami z zakresu bezpieczeństwa
żywności,
- Wprowadzenie Załącznika I - Programy wstępne
(PRP) zawierającego następujące rozdziały:
- przepisy
- przykłady
- infrastruktura
- mycie i dezynfekcja
- utrzymanie techniczne wyposażenia i kalibracja
- zanieczyszczenia fizyczne i chemiczne ze środowiska
- zarządzanie alergenami
- odpady
- kontrola wody i powietrza
- personel (higiena, status zdrowotny)
- surowce (selekcja dostawców, specyfikacje)
- kontrola temperatury składowania
- metody pracy
- Wprowadzenie Załącznika II – procedury na
podstawie zasad HACCP – opartego o zasady HACCP z Codex Alimentarius (CAC/RCP
1-1969 z późn. zm.),
- Oprócz tradycyjnego drzewka decyzyjnego do
identyfikacji Krytycznych Punktów Kontroli (CCP) – wprowadzenie drzewka uproszczonego,
- Dodatkowa procedura oceny ryzyka w ramach
analizy zagrożeń (uwzględniająca aspekt ilościowy),
- Załącznik podsumowujący przykłady elastyczności
wdrażania dla określonych przedsiębiorstw sektora spożywczego,
- Załącznik z porównaniem PRPs, oPRPs, CP and CCP
wraz z działaniami z nimi związanymi,
- Odniesienie do istniejących wytycznych z zakresu
elastyczności podejścia dla przedsiębiorstw sektora spożywczego.
Zakończenie prac Komisji Europejskiej nad rewizją
dotychczasowych wytycznych jest spodziewane w 2016 r.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|