Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rewizja wytycznych HACCP – prace Komisji Europejskiej
Komisja Europejska rozpoczęła prace nad rewizją dotychczasowych wytycznych z 16 listopada 2005 r. pt. „Wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP, oraz ułatwiania wdrożenia zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego”.

Wdrożenie określonych wymagań higieny (programów wstępnych) i procedur opracowanych na podstawie zasad HACCP jest wymagane ustawodawstwem unijnym, w szczególności:


  • Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych.
  • Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 853/2004 ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.

 

Procedury opracowane na podstawie zasad HACCP są obowiązkowe dla wszystkich przedsiębiorstw sektora spożywczego z wyjątkiem produkcji pierwotnej (art. 5 rozporządzenia nr 852/2004).

 

Dotychczasowe wytyczne z 2005 stanowią wyjaśnienie do wymagań zawartych w powyższych rozporządzeniach.

 

Proponowany nowy dokument Komisji Europejskiej został rozszerzony w porównaniu z dokumentem z 2005 r. o następujące elementy:

  • Powiązanie pomiędzy FSMS, PRP, GHP, GMP and HACCP, kwestie zgodności z międzynarodowymi standardami z zakresu bezpieczeństwa żywności,
  • Wprowadzenie Załącznika I - Programy wstępne (PRP) zawierającego następujące rozdziały:

               - przepisy

               - przykłady

               - infrastruktura

               - mycie i dezynfekcja

               - utrzymanie techniczne wyposażenia i kalibracja

               - zanieczyszczenia fizyczne i chemiczne ze środowiska

               - zarządzanie alergenami

               - odpady

               - kontrola wody i powietrza

               - personel (higiena, status zdrowotny)

               - surowce (selekcja dostawców, specyfikacje)

               - kontrola temperatury składowania

               - metody pracy

  • Wprowadzenie Załącznika II – procedury na podstawie zasad HACCP – opartego o zasady HACCP z Codex Alimentarius (CAC/RCP 1-1969 z późn. zm.),
  • Oprócz tradycyjnego drzewka decyzyjnego do identyfikacji Krytycznych Punktów Kontroli (CCP)  – wprowadzenie drzewka uproszczonego,
  • Dodatkowa procedura oceny ryzyka w ramach analizy zagrożeń (uwzględniająca aspekt ilościowy),
  • Załącznik podsumowujący przykłady elastyczności wdrażania dla określonych przedsiębiorstw sektora spożywczego,
  • Słowniczek pojęć,
  • Załącznik z porównaniem PRPs, oPRPs, CP and CCP wraz z działaniami z nimi związanymi,
  • Odniesienie do istniejących wytycznych z zakresu elastyczności podejścia dla przedsiębiorstw sektora spożywczego.


Zakończenie prac Komisji Europejskiej nad rewizją dotychczasowych wytycznych jest spodziewane w 2016 r.


Źródło: PFPŻ ZP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij