Jak tegoroczna susza wpływa na ceny żywności?Letnia susza mimo obaw nieznacznie daje się we znaki naszym portfelom. Według Głównego Urzędu Statystycznego we wrześniu 2015 r. ogólny wzrost cen żywności wyniósł 0,7%, to niewiele. Są jednak grupy produktów, za które musimy płacić dużo więcej niż do niedawna.Najbardziej w skali miesiąc do
miesiąca wzrosły ceny warzyw (6,6%), cukru (4,2%), a także olei i tłuszczów
(0,6%). Droższe są też mąka (0,2%) oraz ryby i owoce morza (0,1%).
Jak podkreśla Paweł Kowalski, ekonomista Banku Pekao SA: „Całościowy wzrost cen
żywności – o 0,7% – jest stosunkowo niewielki. Hamująco oddziałał na niego
sezonowy spadek cen owoców, mięsa i mleka […]. Jednak jeśli spojrzymy na
dynamikę cen rok do roku, to w porównaniu z rokiem 2014 wartość niektórych
produktów wzrosła o kilkadziesiąt czy kilkaset procent. Ale gdy już zestawimy
obecne ceny z tymi z roku 2013, okaże się, że są one do siebie zbliżone”.
Polska Federacja Producentów Żywności InfoWire/biznes.pl/ksem/
pełna lista aktualności
|