Polakom nie smakują tanie wędlinyPolscy konsumenci są gotowi wydawać większe pieniądze na kiełbasy i szynki wysokiej jakości. "Rzeczpospolita" informuje jednak, że nie zahamuje to kurczenia się rynku.- W najbliższych latach popyt na
wędliny może maleć o 2-3 proc. rocznie - mówi Janusz Rodziewicz, prezes
Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. To oznacza, że nie uda się odwrócić
spadkowego trendu w spożyciu szynek i kiełbas, który trwa od 2008 r.
W 2014 r. na przeciętnego Polaka
przypadało niespełna 24,4 kg wędlin - wynika z danych GUS. To niemal 1 proc.
mniej niż rok wcześniej i aż 15 proc. poniżej poziomu spożycia z 2008 r. Tylko
w II kwartale 2015 r. nasze wydatki na wędliny zmalały o 3,1 proc. do ponad 3,6
mld zł - wynika z danych GfK.
Janusz Rodziewicz wyjaśnia, że
na popularności tracą głównie wędliny najtańsze. "Ciężar zakupów przesuwa
się w stronę wyrobów wyższej jakości" - zwraca uwagę Tomasz Łączyński,
prezes Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
- Polacy wybierają także coraz
chętniej wyroby mięsne produkowane bez fosforanów, o obniżonej zawartości soli,
bez glutaminianu sodu czy bez glutenu - zaznacza Krzysztof Kania, szef
Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin.
Źródło: PAP 27.10.2015
pełna lista aktualności
|