Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Poznaj się na tłuszczach!
Czy tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? Które z nich są dobre dla zdrowia? Jak wpleść w dietę „dobre” tłuszcze? To pytania, które zazwyczaj zadają osoby chcące zadbać o zdrowy styl życia lub borykające się z chorobami układu krążenia. Jednak eksperci przekonują, że na rodzaj spożywanego tłuszczu powinien zwrócić uwagę każdy z nas. Taki też cel przyświeca nowej kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach”, której patronują wiodące w naszym kraju instytucje wyznaczające normy w zakresie żywienia, w tym Instytut Żywności i Żywienia i Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością.


Deklaracje vs nasza wiedza


Od tego, jak się odżywiamy zależy nasze zdrowie i kondycja. Panująca od kilku lat moda na zdrowy styl życia sprawia, że świadoma tej zależności jest coraz liczniejsza grupa Polaków. Chętniej też deklarujemy nasze przywiązanie do tego aspektu dbania o siebie. Jak wynika z badania opinii przeprowadzonego w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” dla ponad ¼ z nas zdrowe odżywianie to kluczowy element dbania o własne zdrowie, a blisko 60% Polaków przyznaje, że w codziennej diecie stara się przestrzegać zasad zdrowego żywienia.


Wykres

 


A jak te deklaracje ze strony konsumentów postrzegają eksperci? Rzeczywiście zaczęliśmy coraz częściej pilnować tego co mamy na talerzu. Bycie ”fit” stało się modne i to zjawisko na pewno należy zaliczyć do tych pozytywnych. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że deklaracje konsumentów o ich zaangażowaniu w zdrowe żywienie nie zawsze idą w parze z ich rzeczywistą wiedzą w tym obszarze. Dla przykładu, w tym samym badaniu zapytaliśmy osoby postrzegające siebie jako te dbające o zdrowe żywienie, które ich zdaniem produkty są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponad 40% respondentów z tej grupy wskazało na ryby morskie, które przecież są naturalnym źródłem nienasyconych kwasów Omega 3. Niektóre błędne przekonania żywieniowe krążą wśród konsumentów od wielu lat i są powielane przez kolejne pokolenia, niezależnie od panujących trendów żywieniowych. Wiele tego typu stereotypów dotyczy właśnie spożywania tłuszczów. Dlatego też w ramach kampanii chcemy edukować społeczeństwo na temat tego czym są tłuszcze, czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe oraz jakie znaczenie wykazują dla zdrowia człowieka. Chcemy, żeby Polacy byli bardziej świadomymi konsumentami, żywili się zdrowiej, wybierali mądrzej – komentuje dr Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia.

 


To po co nam te tłuszcze?


W dzisiejszych czasach, kiedy większość z nas wybiera produkty „light” i chce prezentować smukłą sylwetkę słowo „tłuszcz” zazwyczaj  odstrasza. Niepotrzebnie, bo tłuszcz  spożywany w odpowiednich ilościach jest jedną z najważniejszych substancji odżywczych, potrzebnych do życia każdemu człowiekowi. Warto więc znać podstawowe fakty na temat tłuszczów[1]: 

  • Tłuszcze w żywności przeznaczonej dla człowieka stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Codzienna dieta powinna dostarczać 25-30% energii z tłuszczów.
  • Są także materiałem budulcowym, z którego organizm człowieka czerpie składniki do budowy własnych komórek, tkanek i narządów.
  • Podstawowym składnikiem wszystkich tłuszczów w żywności są kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone.
  • Kwasy tłuszczowe nasycone mają stałą konsystencję i znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: smalec i masło, nabiał i czerwone mięso.
  • Kwasy tłuszczowe nienasycone są płynne i pochodzą ze źródeł roślinnych m.in. takich jak: rzepak, słonecznik, sezam, oliwki, len.

  

Po więcej informacji zapraszamy na stronę internetową kampanii www.poznajsienatluszczach.pl


Obecnie pokutuje przekonanie, że o rodzaj spożywanego tłuszczu powinny dbać tylko osoby z chorobami układu krążenia bądź zaburzeniami lipidowymi. Bagatelizuje się znaczenie rodzajów używanego tłuszczu w żywieniu osób zdrowych, brakuje również wiedzy jakie tłuszcze nadają się do obróbki termicznej, a które powinny być spożywane na zimno. Niewiedza ta wiąże się z niewłaściwymi wyborami konsumenckimi oraz niekiedy unikaniem tłuszczu w diecie, co tym samym może prowadzić do zubożenia diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – wyjaśnia dr Katarzyna Okręglicka, ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach”.



O kampanii:

„Poznaj się na tłuszczach” to kampania skierowana do ogółu społeczeństwa, której nadrzędnym celem jest edukacja na temat tego czym są tłuszcze, czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe oraz jakie znaczenie wykazują dla zdrowia człowieka. Naszą misją jest podniesienie wiedzy Polaków w zakresie zdrowego odżywiania się z naciskiem na  przemyślany wybór produktów zawierających korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Dzięki temu  Polacy będą bardziej świadomymi konsumentami, będą żywili się zdrowiej i wybierali mądrzej.

 

Patronat nad kampanią objęły wiodące w naszym kraju instytucje wyznaczające i promujące zalecenia oraz normy w zakresie żywienia dla całej populacji, takie jak: Instytut Żywności i Żywienia, Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oraz Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

 

W ramach kampanii prowadzone są działania o charakterze edukacyjno-informacyjnym o zasięgu ogólnopolskim obejmujące m.in.: przedstawienie wyników badania opinii publicznej o przywiązaniu polskiego społeczeństwa do zdrowego odżywiania się oraz wiedzy na temat rodzajów tłuszczów spożywczych, prowadzenie strony internetowej z artykułami ekspertów www.poznajsienatluszczach.pl, fan page’a kampanii na Facebooku oraz warsztaty dla mediów. 


Więcej informacji udziela:

Marta Chojnacka, mchojnacka@onboard.pl, tel.: 501 504 182



[1] Na podstawie opracowania „Znaczenie tłuszczu w żywieniu człowieka” Marii Krełowskiej – Kułas


logo_kampanii

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij