Ekspert: spożycie szkodliwych izomerów trans kwasów tłuszczowych nie przekracza limitu rekomendowanego przez WHOW ostatnich latach w Polsce spadło spożycie szkodliwych dla zdrowia izomerów trans kwasów tłuszczowych znajdujących się w gotowych do spożycia ciastach - powiedziała dr Hanna Mojska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie w trakcie konferencji "Tłuszcze w żywieniu człowieka - w poszukiwaniu prawdy".Według specjalistki, w naszym
kraju spadło również ogólne spożycie izomerów trans. O ile w 2002 r. przeciętny
Warszawiak spożywał dziennie 4,9 g izomerów trans, to teraz jest ich w diecie
Polaków raczej nie więcej niż 2 g, czyli tyle, ile dopuszcza WHO - Światowa
Organizacja Zdrowia.
"Świadczy to o pozytywnych zmianach w polskim przemyśle spożywczym,
ponieważ izomery trans kwasów tłuszczowych są głównie w gotowych wyrobach
spożywczych - powiedziała dr Hanna Mojska.
Izomery trans kwasów tłuszczowych powstają na skutek przemysłowego częściowego
utwardzania olejów roślinnych. Mogą znajdować się w tzw. margarynach
utwardzanych, czyli zawierających w swoim składzie częściowo uwodornione oleje,
ale również w gotowych wyrobach cukierniczych, do produkcji których często są
one wykorzystywane.
Według dr Mojskiej, w latach 90. XX w. zawartość izomerów trans w produktach
ciastkarskich dochodziła nawet do 33 proc. wszystkich znajdujących się w nich
kwasów tłuszczowych. Potem systematycznie spadała. Badania warszawskiego
Instytutu Żywności i Żywienia przeprowadzone w 2004 r. wykazały, że w ciastkach
i herbatnikach na izomery trans przypadało ponad 15 proc. wszystkich kwasów
tłuszczowych. Z najnowszych niedawno opublikowanych badań wynika, że w 88 proc.
przebadanych próbek wyrobów cukierniczych zawartość izomerów trans kwasów
tłuszczowych nie przekraczała 1 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych, a w
kolejnych próbkach mieściła się ona w zakresie od 1 do 4 proc. Wszystkie badane
produkty pochodziły z 2013 r.
Dr Mojska uważa, że wielu producentów w naszym kraju nie stosuje już do
produkcji margaryn i produktów tłuszczowych częściowo uwodornionych olejów
roślinnych, które są źródłem tłuszczów trans.
Źródło: PAP, PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|