Nowe badanie Harwardzkiej Szkoły Zdrowia PublicznegoNajnowsze badanie przeprowadzone na Harwardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego potwierdza, że zastępowanie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.Badanie przeprowadzone na
Harwardzie podważa niedawno opublikowane, zaskakujące odkrycie, wskazujące, że
spożycie kwasów nasyconych nie powoduje zwiększenia ryzyka chorób układu
sercowo-naczyniowego. Stwierdzenie to stoi w sprzeczności z zaleceniami kardiologów, którzy sugerują, że
zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconych (znajdującymi się w
rybach, orzechach, olejach roślinnych i margarynach) znacznie zmniejsza ryzyko
chorób serca.
Eksperci z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego dostarczają jasnych wyjaśnień na temat związku między
tłuszczami i chorób układu krążenia oraz przypominają, że ważne jest to, czym
możemy zastąpić kwasy nasycone.
Kluczowe stwierdzenia badania są
następujące:
- Ryzyko chorób
sercowo-naczyniowych jest zmniejszone, gdy kwasy nasycone (SAFA) są zastępowane
tłuszczami nienasyconymi, w szczególności PUFA (wielonienasyconymi tłuszczami);
- Autorzy sugerują, że PUFA, np.
z olejów roślinnych, orzechów i nasion, powinny w większym zakresie być
stosowane jako zamiennik SAFA;
- Obecne obserwacje naukowców
wraz z wynikami z poprzednich badań, wskazują, że na poziomie zarówno populacji
jak i indywidualnym zalecenia zmniejszenia spożycia kwasów nasyconych powinny
uszczegóławiać, że należy zastępować kwasy nasycone tłuszczami nienasyconymi
i / lub wysokiej jakości węglowodanami.
Wyniki badania zostały opublikowane w the Journal of the
American College of Cardiology.
PFPŻ ZP/Agnieszka Słodowa
pełna lista aktualności
|