Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Szkolne stołówki. Bez soli jedzenie uczniom nie smakuje
Zupa niesłona, drugie danie też, a kompot bez cukru. Uczniowie nie jedzą albo potajemnie dosalają. Wszystko przez nowe przepisy o żywieniu w szkołach.

- Pierwszaki i jeszcze drugie klasy specjalnie nie narzekają, ale kartofle oddają. Ale już czwarte i starsze klasy marudzą. Ziemniaki bez soli są niejadalne. Mam wykupione obiady i jak inni nauczyciele doprawiam jedzenie, starając się, by dzieci nie widziały. Jednego dnia sto litrów kompotu poszło do zlewu, bo bez cukru nie dało się go wypić - opowiada pedagog jednej z warszawskich podstawówek.


Wszystko przez rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia z końca sierpnia. Dotyczy nie tylko asortymentu w szkolnych sklepikach, ale też środków spożywczych używanych w kuchniach karmiących przedszkolaki i uczniów.

Rodzice słyszą na zebraniach, że obiady są "bez soli i cukru". W przedszkolach nauczyciele ogłaszają koniec ze świętowaniem urodzin kilkulatków połączonym z przynoszeniem toreb z cukierkami i ciastkami.

Mama gimnazjalisty: - Syn opowiada, że koledzy przemycają do stołówki sól w słoikach, bo w zupie i drugim daniu nie ma jej ani krzty.


Więcej w: http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,18746519,szkolne-stolowki-bez-soli-jedzenie-uczniom-nie-smakuje.html


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij