Przemysł spożywczy walczy z otyłościąPrzemysł żywnościowy aktywnie uczestniczy w licznych inicjatywach mających na celu zahamowanie tych niekorzystnych trendów i poprawę stanu zdrowotnego społeczeństwa – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Andrzej Gantner Dyrektor Generalny PFPŻ ZP.Podkreśla, że zmiany jakie zaszły w zakresie nawyków
żywieniowych oraz aktywności fizycznej w społeczeństwie polskim mają
niewątpliwy wpływ na powstawanie wielu niekorzystnych zjawisk w obszarze
zdrowia publicznego. Zaliczyć można do nich między innymi wzrastający
odsetek osób wykazujących nadwagę i otyłość oraz cierpiących na związane
z nimi niezakaźne choroby dietozależne.
Dyrektor Gantner podkreśla rolę przemysłu
żywnościowego w zwalczaniu niezakaźnych chorób cywilizacyjnych. - Wspólnym
i nadrzędnym celem jest zwalczanie społecznego problemu, jaki stanowią
otyłość i niezakaźne choroby cywilizacyjne. Schorzenia te stanowią
złożony, wieloczynnikowy problem społeczny, któremu przeciwdziałać można
jedynie poprzez holistyczne podejście, uwzględniające podejmowanie działań
w wielu obszarach i przy zaangażowaniu szerokiego grona interesariuszy
reprezentujących zarówno środowisko naukowe, administrację publiczn,ą jak
i sektor prywatny. Tego typu podejście, bazujące na partnerstwie
publiczno-prywatnym jest również rekomendowane na poziomie Unii Europejskiej
– zarówno przez Komisję Europejską, jak i Europejską Platformę ds. Diety,
Aktywności Fizycznej i Zdrowia – mówi Dyrektor PFPŻ.
Dodaje, że nadmierne spożycie kalorii ze wszelkich
źródeł, w połączeniu z niewielkim wydatkiem energetycznym, wiąże się ze
zwiększonym ryzykiem wystąpienia otyłości i niektórych chorób
niezakaźnych, takich jak cukrzyca i choroby układu krążenia.
- Konsumenci coraz częściej poszukują sposobów na
poprawę swojego stylu życia i diety. Aby ułatwić konsumentom prowadzenie
zdrowszego tryb życia i zaspokajanie potrzeb żywieniowych poprzez
zróżnicowane i zbilansowane odżywianie, przemysł żywnościowy podejmują
rozmaite działania, takie jak inicjatywy na rzecz promowania zdrowszego stylu
życia, zmiany receptur produktów żywnościowych czy udzielanie konsumentom
czytelnych informacji o wartości odżywczej produktów umożliwiających
dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych – powiedział Andrzej Gantner.
Źródło: Portalspożywczy.pl
pełna lista aktualności
|