Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Opublikowane rozporządzenia unijne o dodatkach do żywności!
W Dzienniku Urzędowym UE L 354 z dnia 31.12.2008 r. zostały opublikowane 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady dotyczące stosowania dodatków w żywności:

- Rozporządzenie 1331/2008 w sprawie procedury wydawania zezwoleń.

- Rozporządzenie 1332/2008 w sprawie enzymów.

- Rozporządzenie 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (substancji dodatkowych).

- Rozporządzenie 1334/2008 w sprawie aromatów.

Rozporządzenia wchodzą w życie 20 stycznia br., jednak niektóre artykuły zaczną obowiązywać po uwzględnieniu ustanowionych okresów przejściowych w związku z wprowadzeniem nowych wymagań w porównaniu do dotychczas obowiązujących dyrektyw.

Rozporządzenie w sprawie aromatów zacznie obowiązywać dopiero od 20.01.2011 r. z dodaniem okresu pozostawania w obrocie produktów wprowadzonych do obrotu lub etykietowanych przed 20.01.2011.

w dniu 30 stycznia br. PFPŻ organizuje dodatkowe warsztaty szkoleniowe o dodatkach do żywności w celu:
- omówienia wszystkich nowych wymagań wprowadzonych powyższymi rozporządzeniami,
- omówienia okresów przejściowych
- wyjaśnienia wszelkich wątpliwości interpretacyjnych.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij