Opublikowane rozporządzenia unijne o dodatkach do żywności!W Dzienniku Urzędowym UE L 354 z dnia 31.12.2008 r. zostały opublikowane 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady dotyczące stosowania dodatków w żywności:- Rozporządzenie 1331/2008 w sprawie procedury wydawania zezwoleń.
- Rozporządzenie 1332/2008 w sprawie enzymów.
- Rozporządzenie 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (substancji dodatkowych).
- Rozporządzenie 1334/2008 w sprawie aromatów.
Rozporządzenia wchodzą w życie 20 stycznia br., jednak niektóre artykuły zaczną obowiązywać po uwzględnieniu ustanowionych okresów przejściowych w związku z wprowadzeniem nowych wymagań w porównaniu do dotychczas obowiązujących dyrektyw.
Rozporządzenie w sprawie aromatów zacznie obowiązywać dopiero od 20.01.2011 r. z dodaniem okresu pozostawania w obrocie produktów wprowadzonych do obrotu lub etykietowanych przed 20.01.2011.
w dniu 30 stycznia br. PFPŻ organizuje dodatkowe warsztaty szkoleniowe o dodatkach do żywności w celu: - omówienia wszystkich nowych wymagań wprowadzonych powyższymi rozporządzeniami, - omówienia okresów przejściowych - wyjaśnienia wszelkich wątpliwości interpretacyjnych.
pełna lista aktualności
|