Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Produkcja cukru nie przekroczy 1,6 mln ton
Produkcja cukru w naszym kraju w kampanii 2015/2016 nie przekroczy 1,6 mln ton - szacuje Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego na podstawie dotychczasowego wzrostu buraków i przebiegu pogody.

Według KZPBC, średni plon w kraju nie przekroczy 60 t/ha, a polaryzacja wyniesie około 17 proc. (zawartość cukru w burakach). Związek plantatorów jednocześnie zastrzega, że wiele jeszcze będzie zależało od pogody.


Dotychczas największe szkody na plantacjach wyrządziła susza, która od maja występuje na dość dużym obszarze - od Wielkopolski po województwo kujawsko-pomorskie i centralną Polskę. W tych rejonach nie należy liczyć na rekordowe plony buraków cukrowych w tym roku.


Powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Polsce w tym roku oceniana jest na ok. 180 tys. ha. i jest o ok. 16 tys. ha mniejsza niż przed rokiem.

W Polsce buraki uprawia ok. 35 tys. plantatorów, a średnia powierzchnia uprawy wynosi nieco ponad 5 hektarów.


Krajowa kwota cukrowa wynosi 1 mln 405 tys. ton, co oznacza, że cukrownie wyprodukują cukier ponad przyznany limit. Nadwyżka cukru musi być wyeksportowana, zużyta na cele niekonsumpcyjne lub przeniesiona na następną kampanię.


W poprzedniej kampanii 2014/2015 cukrownie w Polsce wyprodukowały ok. 2 mln ton, a sezon wcześniej - 1,7 mln ton. W Polsce cukier wytwarza 18 cukrowni należących do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. (7 cukrowni) oraz trzech niemieckich koncernów: Nordzucker Polska S.A.,(3) Pfeifer & Langen Polska S.A. (4) i Suedzucker Polska S.A. (5).


Krajowa konsumpcja cukru szacowana jest na 1 mln 630 tys. ton., co oznacza, że Polska musi importować ok. 200 tys. ton tego produktu rocznie.

Komisja Europejska zapowiedziała zniesienie od 2017 roku limitowania produkcji cukru u UE. Producenci m.in. słodyczy i napojów podkreślają, że dzięki temu będą mogli kupować jeszcze tańszy cukier z krajów pozaunijnych.


Na krajowym rynku cukru ceny zbytu utrzymują się na niskim poziomie, o czym decyduje duża podaż oraz niskie ceny światowe. Powodem jest duża podaż, co przekłada się na wysoki poziom zapasów końcowych, stanowiący ok. 43 proc. światowego zużycia.


W ubiegłym tygodniu ponownie nastąpiły spadki notowań cukru na giełdzie w Londynie i w Nowym Jorku. W skali roku notowania były niższe o odpowiednio ponad 22 proc. i ok. 33 proc. Głównymi powodami ostatnich przecen są słabnący real brazylijski, dobre wyniki w kampanii cukrowniczej w Brazylii, która jest pierwszym producentem tego surowca na świecie.


(Źródło: PAP/www.portalpozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij