Frito-Lay opatentuje opakowanie umożliwiające podgrzewanie jego zawartościFirma Frito-Lay złożyła do Europejskiego Urzędu Patentowego wniosek o opatentowanie opakowania umożliwiającego podgrzewanie jego zawartości w mikrofalówce. Wynalazek służyć może podgrzewaniu m.in. chipsów ziemniaczanych, nachosów, płatków kukurydzianych, krakersów czy precli - donosi portal Bakery and Snacks.Frito-Lay chce, aby konsumenci jego produktów mogli spożywać je w wersji ciepłej i chrupiącej, podobnie jak mogą czynić to na przykład w restauracjach. Obecnie jest to trudne, gdyż podgrzewane w mikrofalówce chipsy - w zależności od tego, z czego są zrobione - albo zwiększają temperaturę bardzo powoli, albo ogrzewają się nierównomiernie, albo wręcz ulegają podpaleniu i w konsekwencji nie nadają się do spożycia. Nowe, opracowane przez Frito-Lay opakowanie ma temu zapobiegać.
Wniosek o rejestrację podobnego patentu w Stanach Zjednoczonych złożony został przez Frito-Lay w marcu 2014 r.
(Źródło: Bakery and Snacks/www.portalspozywczy.pl)
pełna lista aktualności
|