Zakończyła się 38. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHOW dniach 6-11 lipca 2015 roku w Genewie odbyła się 38. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO), w której udział wzięli delegaci ze 140 państw oraz 1 organizacji członkowskiej (Unii Europejskiej), a także przedstawiciele 33 rządowych i pozarządowych organizacji międzynarodowych.
Spotkaniu przewodniczyła pani Awilo Ochieng Pernet.
Obrady zostały zainaugurowane przez dr Margaret Chan,
Dyrektor Generalną Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która w swoim
przemówieniu podkreśliła istotną rolę norm kodeksowych oraz przypomniała, że
temat bezpieczeństwa żywności został w tym roku wybrany przez WHO jako motyw
przewodni obchodów Światowego Dnia Zdrowia.
W zastępstwie Dyrektora Generalnego Organizacji Narodów Zjednoczonych ds.
Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) delegatów powitał dr Ren Wang (Asystent Dyrektora
Generalnego FAO, Departament Rolnictwa i Ochrony Konsumentów).
W trakcie sesji zatwierdzono wiele norm oraz dokumentów
opracowanych przez Komitety KKŻ FAO/WHO między innymi: wytyczne dla kontroli Trichinella
spp. w mięsie świniowatych, kodeks praktyki dla żywności o niskiej
zawartości wilgotności oraz wartości referencyjne dla potasu w świetle ryzyka
zachowań na choroby zakaźne. Do innych istotnych decyzji, które zapadły w
trakcie tegorocznego spotkania należy zaliczyć:
- Przyjęcie
na tzw. 5 stopniu procedury (tj. do dalszych technicznych konsultacji)
projektu normy dla serów topionych z zastrzeżeniem, że prace nad tym
zagadnieniem zostaną przerwane jeśli do następnego posiedzenia Komisji
Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO nie uda się opracować ostatecznego
dokumentu.
- Zatrzymanie,
ku zadowoleniu Unii Europejskiej i jej państw członkowskich, na 8 stopniu
procedury najwyższych dopuszczalnych pozostałości (MRL) dla somatotropiny
bydlęcej, hormonu wzrostu stosowanego w celu zwiększenia mleczności krów.
Temat zostanie jednak wprowadzony do agendy kolejnych sesji KKŻ FAO/WHO z
myślą o wypracowaniu konsensusu w przyszłości.
- Wznowienie
prac Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Zbóż i Roślin Strączkowy, którego zadaniem
będzie przygotowanie normy dla komosy ryżowej (quinoa). Pracom
przewodniczyć będzie Boliwia przy współpracy z USA.
Wartą odnotowania jest również propozycja nowych prac
zgłoszona przez Islamską Republikę Iranu (nowy Koordynator dla Regionu
Bliskiego Wschodu) dotycząca kwestii autentyczności/integralności żywności.
Niestety ze względu na ograniczenia czasowe, nie udało się omówić tego
zagadnienia w trakcie tegorocznego posiedzenia. Mając jednak na uwadze fakt, że
temat fałszowania żywności jest obecnie szeroko dyskutowany na całym świecie,
to z pewnością powyższa kwestia będzie przedmiotem obrad kolejnej sesji.
Ponadto istotnym z punktu widzenia regionu Europy był
wybór Norwegii jako nowego członka Komitetu Wykonawczego (po Francji) oraz
reelekcja Holandii na Regionalnego Koordynatora. Obie kandydatury zostały
zgłoszone i entuzjastycznie przyjęte w październiku 2014 roku podczas sesji
Regionalnego Komitetu Koordynacyjnego dla Europy (CCEURO).
Szczegółowe informacje dotyczące przebiegu 38. sesji
Komisji Kodeksu Żywnościowego oraz raport z powyższego spotkania będą niebawem
dostępne na stronie internetowej: www.codexalimentarius.org.
Źródło: IJHARS
pełna lista aktualności
|