Monitorowanie obecności alkaloidów tropanowych w żywnościW dniu 23 czerwca br. w Dzienniku Urzędowym UE L 157 zostało opublikowane Zalecenie Komisji (UE) 2015/976 z dnia 19 czerwca 2015 r. w sprawie monitorowania obecności alkaloidów tropanowych w żywności.
Zalecenie skierowane jest do państw członkowskich - dotyczy
badania obecności alkaloidów tropanowych, co najmniej atropiny i skopolaminy,
m.in. w następujących produktach:
- zbożach i produktach pochodnych zbóż, w szczególności
(w następującej kolejności) w:
- gryce, sorgo, prosie, kukurydzy
oraz mące gryczanej, z sorgo, z prosa i kukurydzianej,
- żywności na bazie zbóż
przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci,
- śniadaniowych przetworach
zbożowych,
- produktach przemiału ziarna,
- ziarnach przeznaczonych do
spożycia przez ludzi,
- produktach bezglutenowych,
- suplementach diety, herbatach i naparach
ziołowych,
- warzywach strączkowych (bez strąków), nasionach
roślin strączkowych, nasionach oleistych i produktach pochodnych.
Państwa
członkowskie mają regularnie przekazywać wyniki badań do urzędu EFSA,
najpóźniej do października 2016 r. Celem monitoringu jest zebranie danych o
występowaniu alkaloidów tropanowych w żywności, do ewentualnego podjęcia
dalszych uregulowań prawnych.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|