Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Angola otwarta dla polskiej żywności
Szansę mają wyroby mleczarskie, przetwory mięsne i rybne, czekolada i jabłka, których zabrakło. Niestety, czasem brakuje chęci naszym eksporterom.

Ponad 21 mld EUR, w tym 2,6 mln EUR ze sprzedaży żywności do Angoli. Wyniki polskiego eksportu za 2014 r. pokazują, że ten kraj Afryki Południowo-Zachodniej to teren dziewiczy. - Niestety, głównie dla Polski, a niesłusznie - przekonuje David Valente, szef Expandglobe, firmy, która doradza w prowadzeniu biznesu w Angoli. 


Z danych GUS wynika, że trafiają tam śladowe ilości naszych przetworów mięsnych i zbożowych, kasz oraz piwa. - Czołowi producenci są w Angoli od lat, ale Polacy wciąż mają szansę. Muszą jednak znaleźć nisze. W ostatnim roku spotkaliśmy się z 50 dużymi spożywcami z Polski i cały czas poszukujemy dostawców. Angola to jeden z najszybciej rozwijających się krajów z prognozami wzrostu PKB na poziomie 5-6 proc. w kolejnych latach, importujący 80 proc. żywności - twierdzi David Valente.


Szlaki zaczęła przecierać Mlekovita, która regularnie wysyła tam mleko UHT pod marką swojego angolskiego partnera. - Po embargu rosyjskim zaczęliśmy szukać alternatywnych rynków. Angola wygląda perspektywicznie w kategorii nabiału, dokładamy więc kolejne kategorie produktów i zwiększamy wolumeny sprzedaży - mówi Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity. Czekoladowe mleko w małych kartonach, również produkowane przez Mlekovite, to - jak twierdzi David Valente - jedna z takich nisz. - Udziały są już rozdane w dużych przemysłowych kategoriach, jak np. mleko w proszku, gdzie królują Nowa Zelandia i Holandia. Sporo można ugrać natomiast na rynku produktów bardziej przetworzonych, w inny sposób zapakowanych itd. Np. w branży mleczarskiej jest jeszcze miejsce dla producentów mleka dla dzieci - uważa prezes Expandglobe. Na popyt mogą też liczyć sadownicy.


Więcej w: Puls Biznesu 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij