Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.
W dniu 18 maja 2015 r. Komisja
Konkursowa powołana do zaopiniowania wniosków nadesłanych przez studentów
stacjonarnych studiów doktoranckich realizowanych w państwowych akademickich
ośrodkach naukowych w ramach programu grantów naukowych Polskiej Federacji
Producentów Żywności Związku Pracodawców, wyłoniła zwycięskie prace, które otrzymają wsparcie finansowe PFPŻ ZP. W skład Komisji
Konkursowej weszli przedstawiciele Rady Naukowej PFPŻ ZP oraz członkowie
Zarządu PFPŻ ZP.
Zgodnie z regulaminem
programu grantów naukowych Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku
Pracodawców, wnioski w programie mogli składać studenci stacjonarnych studiów
doktoranckich realizowanych w państwowych akademickich ośrodkach
naukowych, które podpisały z PFPŻ ZP porozumienie w tym zakresie.
Porozumienie w zakresie programu stypendialnego
podpisały 3 Wyższe Uczelnie Państwowe:
- Szkoła Główna
Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie;
- Uniwersytet
Przyrodniczy w Lublinie;
- Uniwersytet
Przyrodniczy w Poznaniu.
W określonym w
regulaminie terminie przyjmowania aplikacji (tj. do dnia 28 lutego 2015 r.), do
biura PFPŻ ZP wpłynęło łącznie 7 wniosków. Nadesłane dokumenty konkursowe podlegały ocenie
Komisji Konkursowej zarówno pod względem formalnym, jak i merytorycznym. W wyniku postępowania
Komisji Konkursowej, wyróżniono następujące rozprawy doktorskie, które uzyskały najwyższą
całkowitą ilość punktów: 1. „Studia nad
właściwościami fizycznymi, chemicznymi i funkcjonalnymi powłok spożywczych na
bazie skrobi” praca realizowana na Wydziale Nauk o Żywności SGGW w Warszawie; 2. „Badania nad możliwością zastosowania oleju
wysokooleinowego do wyrobów ciastkarskich kruchych” – praca realizowana na
Wydziale Nauk o Żywności SGGW w Warszawie; 3. „Ocena wpływu zróżnicowania metod
dojrzewania mięsa wołowego na wybrane wyróżniki jakości elementów kulinarnych” praca
realizowana na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Studenci, których prace
zostały wyłonione w wyniku postępowania Komisji Konkursowej, uzyskują wsparcie
ze strony PFPŻ ZP przy realizacji zwycięskich prac badawczych. Wyżej wymienione
wsparcie polegać będzie na sfinansowaniu przez PFPŻ ZP prac badawczych zgodnie
z budżetem zawartym w Formularzu zgłoszenia pracy badawczej. PFPŻ ZP poniesie
ww. koszty w wysokości łącznie do 8000 zł (słownie: ośmiu tysięcy złotych) na
pracę, sukcesywnie w trakcie ich realizacji. Finansowanie nie może polegać na
przekazaniu autorom wyłonionych prac badawczych środków finansowych bądź
refakturowaniu wydatków uprzednio poniesionych w związku z realizacją pracy
badawczej. Zwycięzcom gratulujemy!
pełna lista aktualności
|