Nasze kurczaki nie chcą oddać pozycji lidera UEW ubiegłym roku Polska została największym producentem drobiu w Unii. W tym branża ma szansę ustanowić kolejny rekord.Początek
2015 r. pokazał, że polski drób nie zamierza zwalniać tempa. W pierwszym
kwartale produkcja mięsa drobiowego w średnich i dużych zakładach była o 10
proc. wyższa niż przed rokiem - podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i
Gospodarki Żywnościowej (IERIGŻ). Branża drobiarska jest więc na dobrej drodze,
aby pobić ubiegłoroczny rekord produkcji. W 2014 r. po raz pierwszy w historii
przekroczyła ona 2 mln ton. Dzięki temu Polska awansowała na pierwsze miejsce w
Unii Europejskiej. Jeszcze w 2013 r. wyprzedzały nas Francja i Wielka
Brytania.
Pozycji lidera nie powinniśmy
stracić, nawet jeżeli w całym roku tempo wzrostu produkcji będzie nieco
wolniejsze niż w 2014 r. i sięgnie, jak szacuje Bank BGŻ, 7-8 proc. Jadwiga
Seremak-Bulge z IERiGZ zwraca uwagę, że produkcja żywca drobiowego szybko
rośnie, coraz silniej konkurując z wieprzowiną. Efekty tej rywalizacji widać na
naszych stołach. W 2015 r. przeciętny Polak zje 27,2 kg drobiu, o niemal 13
proc. więcej niż w 2008 r. Spożycie wieprzowiny sięgnie 39,5 kg per capita. To
o 3,2 kg mniej niż siedem lat temu. Głównym motorem rozwoju przemysłu
drobiarskiego jest jednak eksport. W pierwszym kwartale 2015 r. zwiększył
się o blisko 18 proc., do ponad 360,5 mln euro - szacuje Ministerstwo
Rolnictwa.
(Więcej w: Rzeczpospolita)
pełna lista aktualności
|