Projekt nowelizacji ustawy o rynku rybnym przyjęty przez Radę MinistrówProjekt nowelizacji ustawy jest konsekwencją reformy wspólnej polityki rybołówstwa oraz organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury. Ma przyczynić się do realizacji celów nowych unijnych rozporządzeń w sprawie wspólnej polityki rybołówstwa.
Główne cele reformy wspólnego rynku rybnego to:
- uproszczenie procedur prawnych
i obowiązków w zakresie sprawozdawczości;
- wzmocnienie roli uznanych
organizacji producentów ryb;
- ograniczenia wsparcia rynkowego
(zlikwidowanie systemu wycofania, pozostawienie mechanizmu prywatnego
składowania);
- zapewnienie lepszej informacji
dla konsumenta tak aby mógł podejmować świadome decyzje zakupu.
Najważniejsze propozycje zmian
wprowadzonych do projektu nowelizacji ustawy dotyczą następujących obszarów:
Identyfikowalność produktów rybnych
w łańcuchu „od łowiska do półmiska”
Chodzi o to,
by produkty rybne były znakowane na każdym etapie dystrybucji (identyfikacja:
źródła pochodzenia, daty połowu, narządzi połowowych, sposobów obróbki,
dostawców, itp.). Część tych informacji będzie miała znaczenie dla konsumenta,
część natomiast będzie zapewniała odpowiedni poziom kontroli (np. w
identyfikowaniu i zwalczaniu nielegalnych połowów). Uregulowano kompleksowo
kompetencje właściwych organów upoważnionych do kontroli produktów rybołówstwa
i akwakultury. Przewidziano, że kontrolę i nadzór nad jakością produktów
rybnych (oznaczanie i etykietowanie) będzie sprawować również Inspekcja
Handlowa.
Organizacja producentów
Dostosowano
terminologię zgodnie z nowymi przepisami wspólnotowymi; zastąpiono termin:
„program operacyjny” terminem: „plan produkcji i obrotu”. Określono również
procedurę dotyczącą obowiązku składania i zmiany planów produkcji i obrotu.
Organizacje producentów zobowiązano do przedkładania ministrowi ds. rybołówstwa
sprawozdania rocznego, opisującego realizację planu produkcji i obrotu.
Uchylono przepisy dotyczące planu poprawy jakości, gdyż aktualne przepisy
wspólnotowe nie uwzględniają takiego planu.
Nowe
przepisy uproszczają interwencję na rynku rybnym poprzez rezygnację z części
dotychczas obowiązujących mechanizmów, pozostawiając wyłącznie jeden instrument
związany z składowaniem utrwalonych produktów rybołówstwa. Ma to służyć
wspieraniu stabilności rynku oraz zwiększaniu zysków producentów.
Do ustawy
dodano rozdział 8a, w którym znalazły się przepisy związane z
wprowadzaniem do obrotu produktów pochodzących z państw trzecich. Uregulowano w
nim ponadto sprawy dotyczące powstrzymywania i eliminowania wprowadzania do
obrotu produktów rybołówstwa pochodzących z nielegalnych źródeł (nielegalne
połowy).
Zwiększą się
kompetencje ministra ds. rybołówstwa w odniesieniu do drogowych, kolejowych
albo lotniczych przejść granicznych w zakresie m.in. wprowadzania do obrotu
produktów rybołówstwa pochodzących z państw trzecich i powstrzymywania i
eliminowania połowów NNN. Minister będzie również określał ceny progowe, po
których może zostać uruchomiony mechanizm składowania.
Do projektu
nowelizacji ustawy wprowadzono nowe definicje, dotyczące m.in.: producenta,
centrum pierwszej sprzedaży. Zamieniono także pojęcia „produkty rybne” na
„produkty akwakultury” oraz „sektor rybacki” na „sektor akwakultury” z uwagi na
fakt, że ich definicje określone są w przepisach UE, jak również ze względu na
zapewnienie spójności terminologicznej z obecnie obowiązującą ustawą z 19
grudnia 2014 r. o rybołówstwie morskim.
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|