Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Chiny importują coraz więcej wieprzowiny z UE
Wysokie koszty produkcji trzody chlewnej, choroby nękające stada i drastyczne spadki pogłowia macior nie pozostawiają Chińczykom wyboru – są zmuszeni, aby pokryć deficyt wieprzowiny zwiększonym importem tego gatunku mięsa. W dużej części pochodzącym z krajów europejskich.

W pierwszym kwartale 2015 r. Chiny zwiększyły import mięsa wieprzowego o 6 proc. do rekordowych 150,3 tys. ton, a podrobów wieprzowych o 9 proc. do 190,8 tys. ton.


Okazuje się, że największym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński są obecnie państwa UE, które wyeksportowały o 23 proc. więcej mięsa i o 27 proc. więcej podrobów niż przed rokiem. Udział UE w chińskim imporcie mięsa wieprzowego wzrósł do 72 proc. Wśród krajów unijnych i zarazem w całkowitym imporcie Chin dominowały Niemcy, które przejęły pozycję ubiegłorocznego największego dostawcy – Stanów Zjednoczonych. Wzrósł również wywóz z Hiszpanii i Danii. Z pozostałych krajów świata (spoza UE) Chiny zakupiły mniej wieprzowiny niż przed rokiem. Dostawy z USA obniżyły się o 21 proc., a z Kanady o jedną trzecią. Na wzrost eksportu z UE miał wpływ spadek cen unijnej wieprzowiny, a co za tym idzie, wzrost jej konkurencyjności na rynku światowym. Poza tym, eksporterzy z Ameryki Północnej zmagali się ze strajkami w portach Zachodniego Wybrzeża, co wpłynęło na zmniejszenie wywozu - informuje FAMMU/FAPA.


Rynek chiński nie ma wyboru, musi zapełnić podażową lukę na mięso wieprzowe. Z miesiąca na miesiąc Chiny tracą swoją samowystarczalność w produkcji tego gatunku mięsa.  W ciągu ostatnich 16 miesięcy pogłowie macior zmalało w tym kraju aż o 7 mln szt. i wszystko wskazuje na to, że ten trend będzie kontynuowany. Dla wszystkich przedsiębiorców jest to dobry moment, aby starać się o pozyskanie tamtego rynku.


Chińscy właściciele Smithfield Foods (spółka Shuanghui International), którzy dokonali przejęcia koncernu w 2013 r. są w bardzo dobrym położeniu. Będą mogli teraz sterować zaopatrzeniem rynku wewnętrznego w wieprzowinę. Wieprzowina jest zdecydowanie najchętniej kupowanym przez Chińczyków mięsem – w 2012 r. wydatki na nią stanowiły prawie 6 proc. całego koszyka konsumpcyjnego.


Spożycie wieprzowiny w Chinach znacząco przewyższa spożycie pozostałych produktów. W 2012 r. wynosiło 37 kg na osobę (wg różnych źródeł mogło się ono wahać między 23 a nawet 40 kg). Najwyższe spożycie wieprzowiny odnotowuje się w zachodnich regionach kraju.


Źródło: Farmer/Portalspożywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij