Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Analitycy BGŻ: Spada produkcja mleka w UE
W większość krajów Unii Europejskiej spada produkcja mleka. Jest to wynikiem niskiej ceny skupu. Według danych Eurostatu, w styczniu i lutym br. dostawy surowca do unijnych mleczarni były o 1 proc. niższe niż przed rokiem, sięgając 23,2 mln ton - informują analitycy BGŻ.

Wśród czołowych producentów mleka, największe spadek, o 2,3 proc. w relacji rocznej do 2,0 mln t, odnotowano w Holandii. We Francji skup był o 1,9 proc. niższy w relacji rocznej (łącznie wyniósł 4,2 mln t), zaś w Niemczech o 1,6 proc. (łącznie sięgnął 5,0 mln t).


Mniejsza podaż surowca przełożyła się na spadek produkcji większości artykułów mlecznych. Wyjątkiem było odtłuszczone mleko w proszku, którego produkcja w pierwszych dwóch miesiącach br. wzrosła o 1,3 proc. w relacji rocznej do 208,2 tys. t, oraz śmietana - wzrost o 2,2 proc. r/r do 429,2 tys. ton.


Z kolei największy spadek odnotowano w odniesieniu do pełnego mleka w proszku - o prawie 15 proc. w relacji rocznej do 100,7 tys. t. Mniej wytworzono także produktów fermentowanych (o prawie 4 proc. r/r), serów (o 1,4 proc.), mleka płynnego (o 2 proc.) oraz mleka skoncentrowanego (o 3,3 proc.).


(Źródło: BGŻ / Portalspożywczy.pl)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij