Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zielona Księga Komisji Europejskiej w sprawie jakości produktów rolnych
W dniu 15 października br. Komisja Europejska przyjęła Zieloną Księgę w sprawie jakości produktów rolnych: normy jakości produktów, wymogi w zakresie produkcji rolnej, systemy jakości.. Dokument ten otwiera debatę na temat tego jak pomóc europejskim rolnikom uzyskać jak najwięcej korzyści dzięki produkowanej przez nich wysokiej jakości żywności.

W dobie globalizacji, gdy wzrasta konkurencja tanich produktów pochodzących z innych kontynentów i zmianie ulega struktura popytu wśród konsumentów, najpotężniejszą bronią Europy jest „jakość”. W zielonej księdze dokonano analizy norm, programów zapewniania jakości i certyfikacji, a także systemów etykietowania obecnie obowiązujących w UE – w tym oznaczeń geograficznych, rolnictwa ekologicznego, prywatnych i regionalnych systemów certyfikacji jakości żywności. Postawiono też szereg pytań, co można zrobić, aby jak najlepiej wykorzystać siłę unijnego rolnictwa oraz podnieść świadomość konsumentów w zakresie oferowanych im produktów.

W księdze zwrócono się do zainteresowanych stron o opinię na temat tego, na ile skuteczne są te środki w zakresie udzielania gwarancji i informowania o jakości produktów, a także o przedstawienie własnych sugestii.

Konsultacje trwać będą do końca 2008 r. W przyszłym roku Komisja przygotuje komunikat opierający się na wynikach konsultacji, który może w przyszłości posłużyć za podstawę przy opracowaniu wniosków legislacyjnych.

Pobierz dokument:


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij