Zielona Księga Komisji Europejskiej w sprawie jakości produktów rolnychW dniu 15 października br. Komisja Europejska przyjęła Zieloną Księgę w sprawie jakości produktów rolnych: normy jakości produktów, wymogi w zakresie produkcji rolnej, systemy jakości.. Dokument ten otwiera debatę na temat tego jak pomóc europejskim rolnikom uzyskać jak najwięcej korzyści dzięki produkowanej przez nich wysokiej jakości żywności.W dobie globalizacji, gdy wzrasta konkurencja tanich produktów pochodzących z innych kontynentów i zmianie ulega struktura popytu wśród konsumentów, najpotężniejszą bronią Europy jest „jakość”. W zielonej księdze dokonano analizy norm, programów zapewniania jakości i certyfikacji, a także systemów etykietowania obecnie obowiązujących w UE – w tym oznaczeń geograficznych, rolnictwa ekologicznego, prywatnych i regionalnych systemów certyfikacji jakości żywności. Postawiono też szereg pytań, co można zrobić, aby jak najlepiej wykorzystać siłę unijnego rolnictwa oraz podnieść świadomość konsumentów w zakresie oferowanych im produktów.
W księdze zwrócono się do zainteresowanych stron o opinię na temat tego, na ile skuteczne są te środki w zakresie udzielania gwarancji i informowania o jakości produktów, a także o przedstawienie własnych sugestii.
Konsultacje trwać będą do końca 2008 r. W przyszłym roku Komisja przygotuje komunikat opierający się na wynikach konsultacji, który może w przyszłości posłużyć za podstawę przy opracowaniu wniosków legislacyjnych.
Pobierz dokument:
pełna lista aktualności
|