FAO: W marcu kolejny spadek cen żywności na świecieW marcu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 173,8 pkt. i obniżył się wobec indeksu z lutego br. o 1,5 proc. W stosunku do marca ub.r. był o 18,7 proc. niższy. Indeks spada od kwietnia 2014 r. ze względu na wysoką podaż większości produktów żywnościowych.Ceny żywności znajdują się
obecnie na poziomie najniższym od czerwca 2010 r.
W marcu br. potaniał znacznie
cukier (-9,2 proc.), a w mniejszym stopniu również oleje roślinne (-3,1 proc.),
zboża (-1,1 proc.) i mięso (-1 proc.). Podrożały natomiast już drugi miesiąc z
rzędu artykuły mleczarskie (+1,7 proc.).
Obniżka indeksu cen mięsa (do
177 pkt.) była spowodowana głównie spadkiem notowań wieprzowiny i drobiu.
Niższe były również ceny mięsa owczego, natomiast wołowiny były stabilne.
Głównymi czynnikami spadku cen mięsa były obniżone zapotrzebowanie ze strony rynków
azjatyckich, gdzie notowano wysokie wzrosty produkcji, a także utrzymywanie w
mocy restrykcji importowych przez Rosję.
Ceny olejów spadły ze względu na
obniżkę cen olejów sojowego i palmowego na skutek niskiego popytu na olej
palmowy oraz dobrych zbiorów soi i jej wysokich zapasów, obniżka cen zboża była
wynikiem głównie dużej podaży eksportowej ziarna. Z kolei indeks cukru FAO
stracił na wartości z powodu słabnącego reala, który zachęca Brazylijczyków do
wywozu, oraz dużej podaży cukru w głównych regionach produkcji. W ciągu roku
cukier staniał o 20 proc.
(Źródło: PAP 7.04.2015)
pełna lista aktualności
|