Śledzie po szczecińsku na Liście Produktów TradycyjnychJak informuje PAP śledzie po szczecińsku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrawy z tej znanej i lubianej od wieków przez mieszkańców Szczecina ryby stały się 32. specjałem z Pomorza Zachodniego na liście.
Śledzie po szczecińsku to grupa potraw, wśród których znajdują się: śledzie
z cebulą, śledzie smażone, smażone śledzie w octowej zalewie, śledzie smażone
na wodzie, śledzie opiekane w marynacie oraz cymes śledziowy.
Jedyną rybą na surowo, która jest akceptowana przez Polaków, jest śledź -
mówił w czwartek dziennikarzom Bolesław Sobolewski, właściciel
restauracji Na Kuncu Korytarza, w której podaje się nowy produkt tradycyjny.
Jak dodał, najstarszym na liście jest smażony śledź w intensywnej zalewie
octowej, który czekał dawniej na barze na spragnionych gości.
Z kolei cymes śledziowy w zalewie octowej to ukłon w stronę stuletniej
tradycji kulinarnej. - Ta kompozycja jest tak doskonale wyważona, że po
maceracji śledź wydaje się fantastyczny - podkreślił Sobolewski.
Fanem śledzi jest także zachodniopomorski marszałek Olgierd
Geblewicz, który zaznaczył, że na śledzie po szczecińsku wpływ miało
wiele kultur, które od wieków przybywały do Szczecina.
Dawne hanzeatyckie porzekadło mówiło, że Lubeka jest miastem kupców, a
Szczecin miastem handlarzy ryb. Dziewiętnastowieczni szczecinianie chętnie
jadali solone śledzie z beczki podawane z ziemniakami, cebulą i liśćmi
laurowymi. Popularne były także śledzie smażone lub opiekane w octowej zalewie
lub marynacie.
Śledzie po szczecińsku są 32. zachodniopomorskim specjałem na Liście
Produktów Tradycyjnych. Wicemarszałek zachodniopomorski Jarosław Rzepa
poinformował, że w tym roku lista ma się powiększyć o siedem kolejnych pozycji;
złożona już dwa wnioski, a pięć jest w przygotowaniu.
Obecność na liście produktów tradycyjnych to przede wszystkim gwarancja ich
wysokiej jakości, a dla województwa także ciekawy sposób promocji - podkreślił Geblewicz.
Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element
dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami
wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat.
Produktami tradycyjnymi z woj. zachodniopomorskiego są m.in.: chleb wiejski
wojenny, paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, kiszka szwedzka czy
miody przelewickie.
Pierwszym wpisanym na listę zachodniopomorskim specjałem był ogórek
kołobrzeski - znalazł się tam w maju 2006 r. Z kolei ostatnio przyjęte to
szynka świdwińska oraz kiełbasa krucha domowa.
Źródło: PAP
pełna lista aktualności
|