Prace Komisji Europejskiej nad projektem rozporządzenia w sprawie znakowania żywności dla osób z nietolerancją glutenuTrwają prace nad wprowadzeniem regulacji dotyczącej wymagań i znakowania żywności bezglutenowej opartej na bazie dokumentu Kodeksu Żywnościowego.Projekt rozporządzenia dotyczy składu oraz znakowania środków spożywczych odpowiednich dla osób z nietolerancją glutenu.
Projekt przewiduje następujące znakowanie środków spożywczych:
-
„Very low gluten” - dla środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dla osób z nietolerancją glutenu, specjalnie przetworzonych w celu obniżenia zawartości glutenu do ilości nie większej niż 100 mg/kg.
-
„Gluten-free” - dla środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, zawierających gluten w ilości nie większej niż 20 mg/kg.
Projekt rozporządzenia ustala również skład i zasady znakowania innych grup żywności odpowiedniej dla osób z nietolerancją glutenu, uwzględniając produkty ogólnego spożycia oraz inne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego spełniające specjalne potrzeby żywieniowe osób z nietolerancją glutenu. Przewiduje się możliwość umieszczania na tych produktach terminu: „gluten free”, pod warunkiem zawartości glutenu w ilości nie większej niż 20 mg/kg.
pełna lista aktualności
|