Jakość handlowa – opakowania i zamknięcia niektórych napojówW dniu 2 kwietnia 2015 r. w Dzienniku Ustaw poz. 474 zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 marca 2015 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych napojów.
Rozporządzenie
określa szczegółowe wymagania dotyczące stosowania szklanych butelek i zamknięć
typowych dla wina musującego w odniesieniu do innych niż wina napojów
zawierających dwutlenek węgla, znajdujących się pod ciśnieniem powyżej 1 bara w
temperaturze 20°C.
Zgodnie z nowym
rozporządzeniem, do powyższych napojów można stosować szklane butelki i
zamknięcia określone w art. 69 ust. 1 lit. a i b rozporządzenia Komisji (WE) nr
607/2009 z dnia 14 lipca 2009 r., jeżeli nie wprowadzają konsumentów w błąd co
do prawdziwego charakteru danego napoju, w szczególności przez jego oznakowanie
i prezentację, a także pozwalają na odróżnienie napoju niebędącego wyrobem
winiarskim od wyrobów winiarskich, o których mowa w ustawie z dnia 12 maja 2011
r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i
organizacji rynku wina (Dz. U. z 2014 r. poz. 1104).
Zamknięcia
określone w art. 69 ust. 1 lit. a i b rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 są
następujące:
a) w przypadku butelek o nominalnej
pojemności większej niż 0,20 litra: zamknięcia w kształcie grzybka, zrobionego
z korka lub innego materiału, który może być używany w połączeniu z produktami
żywnościowymi, utrzymywanego w miejscu poprzez klamrę, przykrytego, jeżeli to
konieczne, przez kapsel oraz otoczonego folią, która w całości przykrywa
zamknięcie oraz całą szyjkę lub jej część;
b) w przypadku butelek o nominalnej pojemności większej niż
0,20 litra: jakiekolwiek inne odpowiednie zamknięcia.
Rozporządzenie wejdzie
w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|