W Chinach rośnie zapotrzebowanie na wieprzowinę z UEJak podaje Agra Europe, na chińskim rynku wieprzowiny obserwowany jest znaczny spadek pogłowia trzody chlewnej. Według najnowszych danych Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) pod koniec 2015 r. może się ono obniżyć o 45 mln szt. w skali roku do poziomu 420 mln szt. - podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.Takie zmniejszenie liczebności
trzody wynika z trudnej sytuacji producentów dotkniętych niskimi cenami żywca
oraz stosunkowo wysokimi cenami pasz. W przypadku wielu mniejszych producentów
doprowadziło to do znacznego ograniczenia ich płynności finansowych i niekiedy
zmusiło do przeznaczenia loch na ubój. Wiele podmiotów zdecydowało się również
na zaprzestanie prowadzenia działalności. Sytuację tę utrudniło pojawienie się
kolejnych ognisk epidemicznej biegunki świń (PEDV) na terenie kraju.
Spadek pogłowia ma kluczowy
wpływ na produkcję wieprzowiny, która w 2015 r. może obniżyć się do 56,1 mln t
(o 600 tys. t mniej niż w 2014 r.). W rezultacie w kraju, gdzie przeciętny
mieszkaniec spożywa ok. 31,5 kg mięsa wieprzowego na rok, zapotrzebowanie na
ten surowiec z importu stale rośnie.
Stwarza to dogodną sytuację dla kluczowych eksporterów wieprzowiny na świecie,
tj. EU oraz USA. Według szacunków USDA import mięsa wieprzowego może wzrosnąć w
relacji rocznej nawet o 60% do poziomu 1,2 mln t w 2015 r. Niemniej dostawcy
surowca ze Stanów Zjednoczonych mają utrudnioną sytuację, gdyż władze Chin
wprowadziły zakaz importu surowca zwierząt, w których tuczu został wykorzystany
dodatek paszowy, raktopamina. Co więcej, import surowca z USA, ze względu na
mocnego dolara, jest obecnie mniej korzystny. Stawia to unijnych producentów
wieprzowiny w korzystnej sytuacji.
Zwiększenie sprzedaży na rynku chińskim stanowi dużą szansę dla producentów z
UE na odrobienie strat po wprowadzeniu przez Rosję na początku 2014 r. zakazu
importu wieprzowiny. UE straciła tym samym ważny rynek eksportowy
odpowiedzialny za 23% unijnego eksportu.
Biorąc pod uwagę dwóch głównych eksporterów z UE: Niemcy oraz Hiszpanię, oba
kraje systematycznie umacniają swoją pozycję w Chinach. Szczególnie duży,
30-proc. wzrost eksportu w skali roku odnotowano dla Hiszpanii. Z kolei
pozostałe kraje, Wielka Brytania, Dania, Holandia są mniej skoncentrowane na
rynku chińskim. Rok 2014 był szczególnie trudny dla eksporterów z Polski, gdyż
pojawienie się ognisk ASF zamknęło możliwość eksportu na rynek chiński. Warto
wspomnieć, że ważnym rynkiem zbytu dla Polski pozostał Hongkong, do którego
producenci z kraju cały czas eksportują wieprzowinę. Jest ona stąd często
reeksportowana na pozostałe rynki azjatyckie.
Reasumując, rosnące zapotrzebowanie na wieprzowinę na rynku chińskim powinno
pobudzić eksport z UE. Jeśli taki scenariusz się sprawdzi, mniej surowca
pozostanie na terenie UE. Oczekujemy, że znajdzie to odzwierciedlenie we
wzroście cen żywca.
(Źródło: BGŻ/Portalspożywczy.pl)
pełna lista aktualności
|