Prezes PFPŻ: Produkcja i eksport żywności to filary polskiej gospodarkiSkutki ograniczeń w handlu międzynarodowym sektor rolno-spożywczy odczuwał w całym 2014 r. Jednak wyniki osiągnięte przez polską gospodarkę żywnościową pokazują, że pomimo bardzo trudnych warunków rynkowych nasi rolnicy i przetwórcy dają sobie dobrze radę - powiedziała Małgorzata Skonieczna, prezes PFPŻ na VI Forum 100 - Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego.Miarą siły i konkurencyjności
polskiej gospodarki żywnościowej jest wielkość eksportu oraz wartość salda
handlowego. - Zeszły rok to kolejny dowód na to, że produkcja i eksport
żywności to filary polskiej gospodarki. Przekroczenie 21 mld euro wartości
eksportu oraz 6 mld euro dodatniego salda handlowego wyraźnie pokazuje, że
nawet w bardzo trudnych warunkach kryzysowych polska żywność świetnie potrafi
zarówno zdobywać nowe rynki w krajach trzecich, jak i umacniać swoją pozycję na
niezwykle konkurencyjnym rynku unijnym - podkreśliła Małgorzata Skonieczna.
- Dobre wyniki eksportowe
zawdzięczamy przede wszystkim bardzo licznym programom promocyjnym, prowadzonym
dzięki funduszom promocji a także wysokiej aktywności oraz konsekwencji we
wspieraniu polskiego eksportu ze strony ministerstwa rolnictwa i ministerstwa
gospodarki. Nie do przecenienia są również działania prowadzone przez podległe
resortom instytucje, takie jak Agencja Rynku Rolnego i Polska Agencja
Informacji i Inwestycji Zagranicznych - dodała.
Prezes PFPŻ zwróciła uwagę, że
biorąc pod uwagę zarówno geopolityczne, jak i gospodarcze uwarunkowania
polskiego eksportu, nasz kraj powinien zdecydowanie przeciwstawiać się wszelkim
próbom praktyk protekcjonistycznych na rynku wspólnotowym. - Dlatego nasza
federacja razem ze wszystkimi organizacjami branżowymi będzie nadal podejmować
zdecydowane działania mające na celu niedopuszczenie do dyskryminacji surowców
i produktów ze względu na ich pochodzenie, składniki oraz znakowanie - zaznaczyła
Skonieczna.
- Chcemy, aby rynek unijny
pozostał nadal rynkiem opartym na swobodzie przepływu dóbr i usług.
Jednocześnie popieramy działania mające na celu eliminację z tego rynku firm i
produktów, które podważają jego wiarygodność. Stąd z zadowoleniem przyjęliśmy
informację o uruchomieniu europejskiego systemu ostrzegania o produktach
zafałszowanych. Jest to jeden z wielu kroków w kierunku podniesienia jakości i
bezpieczeństwa żywności a także zmniejszenia szarej strefy w produkcji
spożywczej - oceniła prezes PFPŻ.
(Źródło: Portalspożywczy.pl)
pełna lista aktualności
|