Europejska żywność najbezpieczniejsza na świecie - raport EFSAW opublikowanym sprawozdaniu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził, że żywność, którą dostarczają europejscy rolnicy i spółdzielnie rolnicze, należy do najbezpieczniejszych na świecie.Ze sprawozdania wynika, że w
ponad 97% próbek żywności ocenionych przez EFSA znaleziono pozostałości
pestycydów mieszczące się w limitach zdefiniowanych w prawie, dlatego też ich
spożycie jest w pełni bezpieczne. W niemal 55% nie znaleziono żadnych śladów tych
substancji chemicznych. Wyniki te są częścią sprawozdania rocznego EFSA za 2013
r. dot. pozostałości pestycydów w żywności. Przebadano niemal 81 000 próbek
żywności z 27 państw członkowskich UE, Islandii i Norwegii. Według tego samego
sprawozdania wyższy poziom pozostałości, przekraczający najwyższy dopuszczalny
poziom, wykryto w produktach importowanych do UE spoza niej.
Sekretarz Generalny Copa-Cogeca
Pekka Pesonen skomentował te wyniki w sposób następujący: „Wyniki te cieszą
mnie, gdyż pokazują, że rolnicy i spółdzielnie rolnicze w dalszym ciągu
dostarczają europejskim konsumentom żywność bezpieczną i wysokiej jakości.
Środki ochrony roślin umożliwiają rolnikom uprawę roślin zdrowych, opłacalnych
z ekonomicznego punktu widzenia oraz zrównoważonych pod względem środowiska.
Zagwarantowanie zdrowej i zrównoważonej żywności wysokiej jakości ponad 500 mln
europejskich konsumentów leży w ich interesie".
(Źródło: Portalspożywczy.pl)
pełna lista aktualności
|