Popyt na żywność wzrośnie dzięki niskim cenom produktów rolnychTanie surowce rolnicze oraz problemy z eksportem produktów rolno-spożywczych będą utrzymywać ceny detaliczne żywności na niskim poziomie co najmniej w pierwszym półroczu 2015 r. Będzie to sprzyjało ożywieniu krajowego popytu na żywność - uważają eksperci.Powodem spadku cen żywności na światowych rynkach w 2014 r. był
dobry urodzaj, co przełożyło się na dużą podaż surowców rolnych. Dekoniunkturę
na światowych rynkach pogłębiało embargo rosyjskie na import żywności m.in. z
UE, w tym z Polski.
Spadek cen detalicznych żywności, wzrost siły nabywczej płac,
rent i emerytur oraz pozytywne tendencje na rynku pracy sprzyjają wzrostowi
popytu na żywność.
Według analityków z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki
Żywnościowej (IERiGŻ) uwarunkowania produkcji rolniczej w 2014 r. były wyraźnie
gorsze niż rok wcześniej. Były też gorsze niż przed dwoma laty, choć lepsze niż
w kryzysowym 2008 r. Spadki cen skupu podstawowych surowców rolniczych w
okresie od grudnia 2013 r. do grudnia 2014 r. wyniosły średnio prawie 12 proc.,
czyli znacznie więcej niż obniżki cen środków produkcji, które spadły tylko o
1,8 proc. (średnio).
W styczniu tego roku warunki rynkowe dla produkcji rolniczej
nieznacznie poprawiły się w porównaniu z końcówką 2014 r. U ubiegłym roku
taniały środki produkcji drugi rok z rzędu, głównie z powodu spadków cen
nawozów mineralnych oraz nośników energii, w tym ropy. Spadły również ceny
detaliczne żywności, ale znacznie mniej niż ceny skupu, bo o 2,3 proc. Żywność
po raz pierwszy od 2005 r. bezwzględnie staniała, przyczyniając się do
niewielkiej deflacji - zaznacza IERiGŻ.
W rezultacie mimo znacznego wzrostu cen w poprzednich trzech
latach żywność w sklepach podrożała w latach 2011-2014 nominalnie o 7,7 proc.,
a realnie o 0,3 proc. (inflacja w tym okresie wyniosła 7,3 proc.).
(Źródło: PAP)
pełna lista aktualności
|