Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Obiecujące wyniki eksportu polskiej wołowiny do Japonii
Latem ubiegłego roku zniesione zostało nałożone 13 lat wcześniej przez Japonię embargo na polską wołowinę. Nasi producenci dopiero zaczęli odbudowywać swoje kontakty handlowe, więc wynik eksportu za 2014 r. nie jest imponujący. Wysyłka wołowiny do Japonii rosła jednak z miesiąca na miesiąc, co pozwala z optymizmem patrzeć w przyszłość - czytamy w Pulsie Biznesu.

Jak wynika z danych Ministerstwa Gospodarki, w minionym roku polskie zakłady mięsne wyeksportowały do Japonii wołowinę za 54 tys. euro. W październiku eksport wyniósł zaledwie 534 euro, w listopadzie 2,4 tys. euro, a w grudniu już 51,6 tys. euro.


Większość produkowanej w Polsce wołowiny trafia do państw Unii Europejskiej. W tym kierunku podąża 350 tys. ton z około 400 tys. ton tego produktu. Średnio jeden polski konsument w skali roku spożywa zaledwie 1,6 kg wołowiny (przy spożyciu drobiu na poziomie 27 kg na osobę), przez co rynek krajowy nie jest dla producentów tego mięsa atrakcyjny.


(Więcej w: Pulsie Biznesu 20.02.2015)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij