Obiecujące wyniki eksportu polskiej wołowiny do JaponiiLatem ubiegłego roku zniesione zostało nałożone 13 lat wcześniej przez Japonię embargo na polską wołowinę. Nasi producenci dopiero zaczęli odbudowywać swoje kontakty handlowe, więc wynik eksportu za 2014 r. nie jest imponujący. Wysyłka wołowiny do Japonii rosła jednak z miesiąca na miesiąc, co pozwala z optymizmem patrzeć w przyszłość - czytamy w Pulsie Biznesu.Jak wynika z danych Ministerstwa Gospodarki, w minionym roku polskie
zakłady mięsne wyeksportowały do Japonii wołowinę za 54 tys. euro. W
październiku eksport wyniósł zaledwie 534 euro, w listopadzie 2,4 tys. euro, a
w grudniu już 51,6 tys. euro.
Większość produkowanej w Polsce wołowiny trafia do państw Unii
Europejskiej. W tym kierunku podąża 350 tys. ton z około 400 tys. ton tego
produktu. Średnio jeden polski konsument w skali roku spożywa zaledwie 1,6 kg
wołowiny (przy spożyciu drobiu na poziomie 27 kg na osobę), przez co rynek
krajowy nie jest dla producentów tego mięsa atrakcyjny.
(Więcej w: Pulsie Biznesu 20.02.2015)
pełna lista aktualności
|