Zmiana wymagań dotyczących zanieczyszczeń żywności - ołów i arsenW dniu 11 lutego br. w Brukseli w trakcie posiedzenia Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz - sekcji Bezpieczeństwa Toksykologicznego zostały przyjęte zmiany do rozporządzenia nr 1881/2006 w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów ołowiu i arsenu w żywności.
Zmiany
dotyczą takich produktów jak: ryż (polerowany lub biały) ryż typu parboiled
i brązowy, produkty na bazie ryżu, między innymi: ryż preparowany, wafle ryżowe,
krakersy oraz ciastka ryżowe, ryż przeznaczony do produkcji żywności dla niemowląt
i małych dzieci, żywność dla specjalnych
celów medycznych oraz napoje dla tej grupy populacji, preparaty
przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci z podziałem na preparaty w
proszku i płynne, a także mleka i miodu.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|