Rejestracja krakowskiego bajgla jako produktu tradycyjnegoRada do spraw produktów tradycyjnych małopolskiego urzędu marszałkowskiego pozytywnie rozpatrzyła wniosek o rejestrację krakowskiego bajgla, dzięki czemu trafi on na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.Występując o rejestrację bajgla, krakowscy piekarze powołali się na przynajmniej czterowiekową tradycję wypiekania tego pieczywa. Istnieje dokument Gminy Żydowskiej z Kazimierza z 1610 roku, wtedy osobnego miasta koło Krakowa, mówiący o wydawaniu darmowych bajgli każdej kobiecie, która powiła dziecko.
Bajgiel nie jest jedynym produktem, który został uznany za tradycyjny. Rada postawiła wpisać na listę także: chleb jurajski, lody nowotarskie, chleb żarnowy z Łomnej, ciasteczka wyśmienite z Krakowa i ser gazdowski gołka, który jest odpowiednikiem oscypka robionym z mleka krowiego.
pełna lista aktualności
|