Zniesienie kwot mlecznych - analiza Credit AgricoleNie spodziewamy się znaczącego wzrostu produkcji mleka w UE po likwidacji kwot mlecznych. Niemniej jednak oczekujemy, że likwidacja systemu kwot mlecznych w UE doprowadzi do koncentracji produkcji w krajach, w których jest ona relatywnie bardziej opłacalna w porównaniu do innych rodzajów produkcji rolnej - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Jakub Olipra z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska S.A.Analityk uważa, że produkcja mleka skoncentruje się w tzw. Północnym
Pasie Mlecznym, obejmującym Niemcy, Polskę, Szwecję, Finlandię, Danię, Belgię,
Holandię, Wielką Brytanię, Irlandię oraz kraje bałtyckie. Wsparcie dla takiej
oceny stanowią m.in. dane Komisji Europejskiej, zgodnie z którymi produkcja
mleka w tych krajach w ostatnich latach często kształtowała się powyżej
krajowych kwot mlecznych (przykładowo w roku kwotowym 2013/2014 Niemcy
przekroczyły swoją krajową kwotę o 1,9%, Dania o 2,1%, Holandia 4,0%) podczas
gdy w pozostałych państwach UE była ona znacząco niższa od limitów (przykładowo
w roku kwotowym 2013/2014 Bułgaria nie wykorzystała aż 53,9% swojej krajowej
kwoty mlecznej, Rumunia 44,5%, Grecja 28,9%, czy też Węgry 27,7%).
Oczekujemy, że od kwietnia br. państwa specjalizujące się w
produkcji mleka będą przejmować udział w rynku od pozostałych krajów Unii
Europejskiej. Będzie to jednak proces stopniowy, gdyż minie trochę czasu zanim
producenci z Północnego Pasa Mlecznego znajdą nowe rynki zbytu dla swojej
większej produkcji, a sam rynek osiągnie nowy poziom równowagi. Tym samym
oczekujemy, że likwidacja kwot mlecznych przyczyni się do przejściowego wzrostu
podaży mleka w krajach Północnego Pasa Mlecznego, a w konsekwencji spowoduje
spadek cen mleka i produktów mlecznych w tych krajach - mówi Jakub Olipra.
Moment likwidacji kwot mlecznych przypadnie zdaniem analityka na
okres stabilizacji na światowym rynku mleka. Na jej pierwsze sygnały wskazuje
nieznaczny wzrost cen niektórych produktów mlecznych na rynku UE (zgodnie z
danymi Komisji Europejskiej w II poł. stycznia br. ceny masła i mleka w proszku
zwiększyły się średnio o ok. 1 proc. w porównaniu do I poł. stycznia br.). -
Naszym zdaniem jest to skutek stopniowego oczyszczania się rynku z nadpodaży
produktów mlecznych, czemu sprzyjają ich niskie ceny - dodaje.
Jak mówi ekspert CA, niemniej jednak bank uważa, że w kwietniu
br. rynek eksportowy będzie nadal nasycony, co będzie utrudniało krajom z
Północnego Pasa Mlecznego sprzedaż swojej wyższej produkcji. W Polsce, sytuacji
nie ułatwia otoczenie mikroekonomiczne polskiego sektora mleczarskiego, który
funkcjonuje w warunkach agresywnej polityki cenowej dużych sieci handlowych
będących głównymi odbiorcami jego produktów. - Uważamy, że po likwidacji kwot
mlecznych będą one starały się wynegocjować niższe ceny, co będzie kolejnym
czynnikiem oddziałującym w kierunku spadku cen mleka i produktów mlecznych w
Polsce. Na to wszystko nakładają się również czynniki sezonowe, które w
miesiącach letnich przyczyniają się do obniżenia cen mleka - zwraca uwagę Jakub
Olipra.
Spadek cen mleka będzie z kolei ograniczany przez rosnący popyt
na produkty mleczne w Polsce, związany z prognozowanym przez nas
przyspieszeniem wzrostu polskiej konsumpcji II kw. br. Popyt na produkty
mleczne charakteryzuje się bowiem dodatnią elastycznością dochodową (wraz ze
wzrostem dochodów rosną wydatki na produkty mleczne).
(Źródło: Portalspożywczy.pl)
pełna lista aktualności
|