Wyrok NSA w sprawie określenia "domowy smak"W dniu 16.12.2014 r. Naczelny Sąd Administracyjny wyrokiem o sygnaturze: II GSK 2033/13, oddalił skargę jednego z producentów, dotyczącą stosowania określenia "domowy smak" w odniesieniu do produktów zawierających w swoim składzie substancje dodatkowe.
Dotychczas, Główny Inspektor JHARS kwestionował tego
typu oświadczenia na produktach zawierających w swoim składzie dodatki do
żywności twierdząc, iż oznakowanie takie wprowadza konsumenta w błąd, sugerując
specjalne właściwości środków spożywczych.
Jak zaznaczył w uzasadnieniu wyroku NSA: „Przepisy
prawa krajowego, jak i wspólnotowego jednoznacznie sprzeciwiają się każdej
praktyce mogącej w jakikolwiek sposób wprowadzać konsumentów w błąd. (…)
Informacje na opakowaniu wprowadzonych do obrotu artykułów nie odpowiadały
prawdzie. Oznakowanie sugerowało bowiem konsumentowi, że artykuł jest
wyprodukowany "metodą domową", gdy tymczasem do jego składu dodano
substancje zagęszczające, które zmieniają zarówno konsystencję jak i smak
produktu spożywczego. Oznakowanie na opakowaniu powinno odzwierciedlać w
sposób rzetelny deklarowany przez producenta skład artykułu spożywczego i nie
pozostawiać żadnych wątpliwości co do jego właściwości.”
Tym samym NSA potwierdził stanowisko Głównego
Inspektora JHARS, zgodnie z którym określenie "domowy" w przypadku
produktów zawierających substancje dodatkowe stanowi naruszenie prawa
żywnościowego.
Źródło: IJHARS/aktualności
pełna lista aktualności
|