Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rosyjscy producenci żywności i eksporterzy zyskują
Obecny kryzys to nie tylko straty. Są w Rosji branże, którym ta sytuacja sprzyja.

Szansą na dobre wyniki niektórych rosyjskich firm stało się przede wszystkim wprowa­dzone na początku sierpnia ub. roku embargo na zachod­nią żywność. Z rosyjskiego rynku mięsa „wypadło" 47,2 proc. importu, w tym 73 proc. wieprzowiny i 65 proc. drobiu. Rynek został też pozbawiony 38,5 proc. mleka i nabiału (w tym 60 proc. sera) oraz jednej czwartej owoców i warzyw.


- Dla przemysłu spożywcze­go rzeczywiście otworzyły się nisze wzrostu. Pozytywnego efektu można się tu spodzie­wać przy uruchomieniu nowe­go asortymentu lub przeprofilowaniu produkcji. A to ozna­cza, że potrzebne będą znaczne inwestycje - ocenia Anna Nagornych z finny inwe­stycyjnej Velens-Kapital, dla portalu Lenta.


Resort rolnictwa policzył już koszty zastąpienia importu rodzimą produkcją. W latach 2015-2020 potrzeba będzie dodatkowo 636 mld rubli (9,77 mld dol.).


(Więcej w: Rzeczpospolita 21.01.2015)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij