Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny żywności najniższe od czterech lat
W grudniu 2014 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 188,6 pkt i w stosunku do listopada obniżył się o 1,7 proc. W stosunku do grudnia 2013 r. był o 8,5 proc. niższy. Ceny żywności na świecie są najniższe od czterech lat.

W grudniu indeks FAO utrzymywał się na najniższym poziomie od września 2010 roku. Ponadto dynamika spadku była wyższa niż w poprzednich miesiącach - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).


Wzrost kursu dolara amerykańskiego i większe możliwości eksportowe były głównymi czynnikami wpływającymi na poziom cen. W grudniu 2014 r. spadły także ceny cukru (-4,8 proc.), olejów (-2,4 proc.) i produktów mleczarskich (2,3 proc.), podrożały natomiast nieznacznie zboża (+0,4 proc.), głównie pszenica.


Zaś największe roczne spadki cen zanotowano w ostatnim roku w przypadku zbóż (-12,5 proc.), produktów mleczarskich (-7,7 proc.) oraz olejów roślinnych (-6,2 proc.). Potaniał również cukier (-3,8 proc.). Jedyną grupą produktów, której ceny wrosły w porównaniu z 2013 r. było mięso (+8,1 proc.).


Od początku 2014 r. ceny przetworów mlecznych systematycznie spadały, głównie w wyniku zwiększenia większej podaży i ograniczeniu importu, przede wszystkim przez Chiny i Rosję. W grudniu najdynamiczniej zniżkowały ceny mleka w proszku.


Spadek cen cukru (4,8 proc. w grudniu) odzwierciedlał wysoką podaż tego surowca ze strony dużych producentów, w tym w Brazylii, a także spadki cen ropy naftowej, w wyniku których mniejsze ilości surowca przeznaczane są na produkcję bioetanolu.


Zniżka cen olejów roślinnych nastąpiła głównie przez zniżki cen oleju palmowego w następstwie spadku produkcji biodiesla w związku z niższymi cenami ropy naftowej. Spadki byłyby jeszcze dynamiczniejsze, gdyby nie nadmierne deszcze w Malezji, które przyczyniły się do mniejszych zbiorów. Obecna wartość indeksu cen olejów roślinnych jest najniższa od 5 lat.


Minimalna zwyżka indeksu cen zbóż jest wynikiem podwyższenia cen pszenicy, które zrekompensowały z spadki cen ryżu spowodowane przez wysokie dostawy eksportowe i zmniejszony popyt importowy.


Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004.


(Źródło: PAP)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij