Rozporządzenie MRiRW dotyczące produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie19 grudnia 2014 r. w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej opublikowane zostało pod pozycją 1845 rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA).
Zgodnie z zapisami rozporządzenia, do dnia 31 sierpnia 2017
r. wolno produkować i wprowadzać wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
produkty mięsne wędzone wyłącznie na terytorium Polski, bez zastosowania środków
aromatyzujących dymu wędzarniczego, w których najwyższy dopuszczalny poziom zanieczyszczenia
dla:
1) benzo(a)pirenu wynosi nie więcej niż 5 μg/kg,
2) sumy
WWA (suma benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu)
wynosi nie więcej niż 30 μg/kg.
Powyższe odstępstwo od wymagań rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady nr 1881/2006 ma zastosowanie tylko do tych produktów mięsnych
wędzonych tradycyjnie, które zostały zgłoszone przez podmiot prowadzący
przedsiębiorstwo spożywcze do powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze
względu na miejsce prowadzenia takiej działalności.
Rozporządzenie weszło w życie z dniem następującym po dniu
ogłoszenia tj. w dniu 20 grudnia 2014 r.
Źródło: MRiRW, PFPŻ
pełna lista aktualności
|