Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozporządzenie MRiRW dotyczące produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie
19 grudnia 2014 r. w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej opublikowane zostało pod pozycją 1845 rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA).

Zgodnie z zapisami rozporządzenia, do dnia 31 sierpnia 2017 r. wolno produkować i wprowadzać wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, produkty mięsne wędzone wyłącznie na terytorium Polski, bez zastosowania środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, w których najwyższy dopuszczalny poziom zanieczyszczenia dla:

1) benzo(a)pirenu wynosi nie więcej niż 5 μg/kg,

2) sumy WWA (suma benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu) wynosi nie więcej niż 30 μg/kg.


Powyższe odstępstwo od wymagań rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1881/2006 ma zastosowanie tylko do tych produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie, które zostały zgłoszone przez podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze do powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia takiej działalności.

 

Rozporządzenie weszło w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia tj. w dniu 20 grudnia 2014 r.


Źródło: MRiRW, PFPŻ


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij