Od jutra 13 grudnia 2014 r. zmiany znakowania produktów spożywczychOd dnia 13 grudnia 2014 r. w całej Unii Europejskiej będzie stosowane rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zastąpi dotychczasowe podstawowe przepisy Unii Europejskiej i Państw Członkowskich w zakresie znakowania produktów żywnościowych.
Przepis ten wprowadza pewne zmiany dotyczące zakresu
i sposobu umieszczania informacji o produktach na etykietach środków
spożywczych sprzedawanych na terenie Unii Europejskiej, jednak w większości zawiera
wymagania, które były do tej pory stosowane w oznakowaniu produktów spożywczych
wg przepisów unijnych. Ponadto ujednolica zasady informowania o produktach
podczas sprzedaży na odległość.
Zmiany
znakowania obejmują tylko niektóre z
dotychczas stosowanych wymagań dotyczących znakowania żywności. Zostały wprowadzone
przez Parlament Europejski i Radę jako odpowiedź na oczekiwania konsumentów
oraz w celu harmonizacji informacji podawanych na etykietach produktów
spożywczych na terenie Unii Europejskiej.
Nowe przepisy dotyczą wszystkich etykiet na
wspólnotowym rynku. Tym niemniej po 13 grudnia 2014 r. w obrocie handlowym będą
znajdować się przez pewien czas produkty oznakowane zarówno wg dotychczasowych
zasad, jak i nowych. Wynika to z zapisu w artykule 54 ww. rozporządzenia, który
dopuszcza wykorzystywanie zapasów produktów oznakowanych wg dotychczasowych
przepisów i wprowadzonych do obrotu przed 13 grudnia br. Takie podejście
legislatora zapewnia harmonijne wymianę wymianę towarów i zapobiega stratom
żywności, czyli niszczeniu pełnowartościowych produktów wyłącznie z powodu różnic
w oznakowaniu wynikających ze zmiany przepisów.
Najważniejsze
zmiany znakowania obowiązujące od 13 grudnia br.:
- Zwiększenie czytelności informacji dla
konsumentów poprzez ustalenie minimalnej wielkości czcionki (minimum 1,2 mm wysokości małych
liter) dla dwunastu obowiązkowych informacji, czyli:
a)
nazwy żywności;
b)
wykazu
składników;
c)
składników
powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, użytych przy wytworzeniu lub
przygotowywaniu żywności i nadal obecnych w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich
forma uległa zmianie;
d)
ilości
określonych składników lub kategorii składników;
e)
ilości netto
żywności;
f)
daty minimalnej
trwałości lub terminu przydatności do spożycia;
g)
wszelkich
specjalnych warunków przechowywania lub warunków użycia;
h)
nazwy lub firmy i
adresy podmiotu działającego na rynku spożywczym;
i)
kraju lub miejsca
pochodzenia;
j)
instrukcji
użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie
danego środka spożywczego byłoby utrudnione;
k)
w odniesieniu do
napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2 % objętościowo, rzeczywistej
zawartość objętościowa alkoholu;
l)
informacji o
wartości odżywczej.
W przypadku
małych opakowań minimalna wielkość czcionki wyniesie 0,9 mm (wysokość małych
liter).
- Zwrócenie uwagi na
większe bezpieczeństwo osób cierpiących na alergie poprzez wyróżnianie
składników alergennych w wykazach składników, np. poprzez podkreślenie, zapis tłustym drukiem lub zastosowanie
wielkich liter. Składniki, których to wymaganie dotyczy zostały wymienione w
załączniku II rozporządzenia nr 1169/2011. Ich lista nie zmieniła się w
porównaniu z dotychczasowym wykazem zawartym w dyrektywie z 2000 r. nr 2000/13/WE.
Składniki te do tej pory również były wymieniane na etykietach, nowością jest
jedynie wyróżnianie ich spośród wszystkich składników produktu. Informacja o
obecności składników alergennych będzie obowiązkowo podawana również w
przypadku żywności sprzedawanej bez opakowań, w tym w restauracjach.
- Zmiana zakresu
informacji o wartości odżywczej produktów jako element unijnej strategii zapobiegania nadwadze i otyłości
mieszkańców Unii Europejskiej.
Ilość obowiązkowo podawanych informacji o
wartości odżywczej produktów została ujednolicona w porównaniu do
dotychczasowych zasad znakowania i obejmuje energię, tłuszcz, kwasy tłuszczowe
nasycone, węglowodany, cukry, białko, sól. Ponadto obowiązek deklarowania tych
składników został rozszerzony na niemal wszystkie produkty spożywcze (zamkniętą
listę produktów wyłączonych z tego obowiązku podano w załączniku V rozporządzenia).
Dodatkowo wprowadzono ograniczenie możliwości dobrowolnego deklarowania
zawartości innych składników odżywczych. Wprawdzie nowe
zasady podawania informacji o wartości odżywczej zaczną obowiązywać dopiero od
13 grudnia 2016 r., to jednak w przypadku dobrowolnego umieszczania na
etykietach informacji o wartości odżywczej, po 13 grudnia 2014 r. musi ona już być dostosowana
do nowych wymagań.
- Rozszerzenie dotychczasowych zasad
podawania informacji o pochodzeniu produktów – wymaganie to zacznie obowiązywać w późniejszym
terminie, tzn. dla dodatkowych poza wołowiną rodzajów mięsa zamrożonego,
chłodzonego i świeżego (mięsa ze świń, owiec, kóz, drobiu) od 1
kwietnia 2015 r., natomiast za ok. 2 lata można spodziewać się kolejnych zmian
w tym obszarze informacji dla konsumentów.
- Wprowadzenie obowiązku podawania uszczegółowionych
informacji o zastosowanych składnikach produktów,
np. na temat stopnia
utwardzenia/uwodornienia tłuszczów i olejów roślinnych oraz ich źródła.
Przemysł
spożywczy dostosowując się do nowych wymagań z zakresu znakowania musiał
dokonać wymiany etykiet praktycznie wszystkich produktów.
Polska
Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców uczestniczyła w ramach
konsultacji społecznych w pracach nad projektem rozporządzenia nr 1169/2011 na
wszystkich etapach legislacyjnych, zgłaszając swoje opinie i stanowiska. Nasza
organizacja popiera udoskonalenie i harmonizację unijnych przepisów, dlatego
pozytywnie przyjęła uchwalenie powyższego przepisu.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|