Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Resort rolnictwa o znakowaniu żywności
Sklep, sprzedając mięso luzem, inaczej niż w przypadku mięsa opakowanego, nie będzie musiał oznaczać kraju pochodzenia i uboju - wyjaśnia resort rolnictwa.

Interpretacja unijnych przepisów - zmieniających zasady znakowania produktów - spożywczych sprawia przedsiębiorcom wiele trudności. Chodzi o rozporządzenie PE i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 paździemika 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Wątpliwości dotyczą min. zasad znakowania mięsa świeżego. Zgodnie bowiem z rozporządzeniem 1337/2013 konsumenci będą musieli uzyskać informacje na temat pochodzenia sprzedawanego świeżego mięsa wieprzowego, drobiowego, koziego i jagnięcego. Przepisy wymagają min. od kwietnia2015 r. podania miejsca uboju, nazwy państwa, w którym zwierzęta były chowane przez ostatnie miesiące, kodu partii, w przypadku mieszanki różnych gatunków w jednym produkcie należy podać informacje dla każdego gatunku.

 

Przedsiębiorcy mają wątpliwości, czy przepisy odnoszą się również do mięsa sprzedawanego w sklepach na wagę. MRiRW wyjaśniło, że sklepy nie będą mu siały szczegółowo oznaczać mięsa sprzedawanego luzem. Z kolei sklepy internetowe powinny zamieszczać opisy w przypadku mięsa opakowanego.

 

(Źródło: Dziennik Gazeta Prawna)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij