Komisja PE za surowymi zasadami dotyczącymi nowej żywnościKomisja Parlamentu Europejskiego opowiedziała się za szybszym wydawaniem pozwoleń dla nowej żywności, ale z wyłączeniem produktów zawierających nanocząsteczki. Europosłowie postulują, by najpierw Europejska Agencja ds. Żywności przeprowadziła ocenę ryzyka.
Nowa żywność to na przykład żywność przetworzona dzięki zaawansowanym, dotąd
niestosowanym technologiom, lub zawierająca składniki pochodzące z roślin
nierozpowszechnionych dotąd szeroko na rynku unijnym.
W poniedziałek wieczorem komisja ochrony środowiska, zdrowia publicznego i
bezpieczeństwa żywności (ENVI) Parlamentu Europejskiego zgodziła się na
nowelizację przepisów UE dotyczących nowej żywności. Nowe produkty mają
szybciej być zatwierdzane do obrotu, ale PE chce moratorium na nanomateriały do
czasu zbadania ich przez unijną agencję żywności EFSA. Ponadto europosłowie nie
zgadzają się z Komisją Europejską, by nanomateriałami były nazywane produkty
zawierające powyżej 50 proc. nanocząsteczek, lecz proponują te granicę ustalić
na poziomie 10 proc. Komisja postuluje ponadto, by informacja o nanomateriałach
była obecna na etykietach.
Przyjęcie
raportu europosła sprawozdawcy Jamesa Nicholsona z Europejskich Konserwatystów
i Reformatorów otwiera drogę do negocjacji z Radą UE czyli państwami
członkowskimi, co oznacza, że rozporządzenie miałoby szansę na przyjęcie na sesji plenarnej europarlamentu
w przyszłym roku. Pod warunkiem, że państwa członkowskie wypracują wspólne
stanowisko, a następnie PE i Rada zgodzą się na kompromisową wersję. O to przy
obecnym stanowisku komisji europarlamentu może być trudno.
Nowa żywność
(ang. novel food), to pojęcie dość szerokie. Z jednej strony oznacza produkty
zaawansowane technologiczne, z drugiej pochodzące z krajów trzecich – tradycyjne,
ale nie znane szerzej w UE przed 1997 r. Cezurę 15 maja 1997 r. ustaliły
obecnie obowiązując przepisy.
Postęp
naukowo-technologiczny, który nastąpił w ostatnich latach, zdezaktualizował
istniejącą definicję nowej żywności. Opracowano szereg nowych środków
spożywczych i składników żywności m.in. takich, które zawierają nanocząsteczki
- np. nanoemulsje w produktach niskotłuszczowych. To także żywność składająca
się z drobnoustrojów, grzybów i alg, żywność wytwarzana z zastosowaniem
nowoczesnych technologii produkcji jak np. technologii
wysokociśnieniowej, pulsującego pola magnetycznego czy promieniowania
podczerwonego.
Przemysł
spożywczy jest jednym z najbardziej konkurencyjnych i innowacyjnych sektorów na
unijnym rynku wewnętrznym, dlatego tak ważne jest wprowadzenie nowych
przepisów, które jednocześnie będą usprawniały proces wprowadzania na rynek,
zachowując wysokie standardy ochrony zdrowia konsumentów.
Obecnie
każdy nowy środek spożywczy lub składnik żywności musi uzyskać zezwolenie na
wprowadzenie na rynek. Przechodzi przez procedurę na szczeblu krajowym, a
następnie Komisji Europejskiej i państw członkowskich. Czas oczekiwania na
pozytywne rozpatrzenie wniosku dotyczącego nowej żywności wynosi średnio ponad
trzy lata.
W
nowelizacji chodzi o skrócenie tego czasu. Zezwolenia mają być scentralizowane
na szczeblu unijnym, a rola KE w procesie oceny produktów żywnościowych -
większa.
Komisja Europejska, która w
Unii Europejskiej ma wyłączne prawo
inicjatywy ustawodawczej, już raz próbowała zmienić przepisy dotyczące nowej żywności w 2008 r. Propozycja wtedy
przepadła, gdyż zawierała kontrowersyjne etycznie kwestie wprowadzania na rynek
żywności ze sklonowanych zwierząt. W grudniu 2013 r. Komisja ponowie
zaproponowała rewizję obowiązującego rozporządzenia, zawierając elementy
uzgodnione wcześniej i pomijając kwestie klonowania.
Obecna
propozycja przewiduje także, że wnioskodawca może uzyskać pięcioletni okres
ochrony danych dla swoich produktów innowacyjnych.
Do końca
2013 r. KE odnotowała 150 produktów mających status nowej żywności. Średnio
rocznie jest 7-10 zgłoszeń. Komisja prowadzi rejestr takich produktów na
stronach DG SANCO - dyrekcji odpowiadającej za bezpieczeństwo żywności.
I tak np.
status nowej żywności mają fitosterole i fitostanole, substancje pochodzenia
roślinnego o właściwościach obniżających cholesterol. Najczęściej dodaje się je
do produktów mlecznych i tłuszczowych. Inne przykłady nowej żywności to
nieznane wcześniej w UE egzotyczne rośliny jak sok z owoców noni o
właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, do stosowania w wielu
rodzajach żywności (w tym w napojach, jogurtach, słodyczach) czy olej z nasion
drzewa arganowego z Maroka, lub likopen z roślin tropikalnych o działaniu
wzmacniającym i przeciwnowotworowym.
Z jednej
strony nadmierne wykorzystywanie rzadkich egzotycznych roślin w produkcji żywności może zachwiać
równowagą ekosystemów. Z drugiej strony nowe systemy produkcji mogą przyczynić
się do lepszej ochrony środowiska naturalnego. Przykładem może być pozyskiwanie
nienasyconego kwasu tłuszczowego omega-3 z alg Schizochytrium, co może pomóc
ograniczyć połów ryb morskich, które są bogatym źródłem tych cennych dla
zdrowia kwasów.
Źródło: PAP