Konferencja "Tradycyjne i regionalne technologie i produkty w żywieniu człowieka", 25-26 września 2008W dniach 25-26 września br. odbędzie się międzynarodowa konferencja naukowa nt. ” Tradycyjne i regionalne technologie i produkty w żywieniu człowieka” organizowana przez Katedrę Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.Celem Konferencji jest pogłębienie wiedzy i wymiana informacji na temat produkcji, właściwości i jakości zdrowotnej tradycyjnych i regionalnych produktów żywnościowych.
Organizatorzy mają nadzieję, że prezentacja wyników badań umożliwi nawiązanie współpracy między jednostkami badawczymi i producentami żywności w celu popularyzowania i promocji tych produktów, jako ważnego elementu rozwoju regionów, a także wiedzy o jakości i bezpieczeństwie zdrowotnym produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych.
Tematyka Konferencji:
-
Zapoznanie z aktualnym stanem prawnym w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności tradycyjnej i regionalnej.
-
Technologie tradycyjne w przetwórstwie i jakość żywności pochodzenia zwierzęcego.
-
Jakość zdrowotna żywności tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej.
-
Regulacje prawne, wymagania i ochrona produktów regionalnych i tradycyjnych – rynek, rozwój i promocja regionów.
-
Tradycja i nowoczesność, a jakość żywności pochodzenia zwierzęcego.
-
Aspekty ekologiczne w produkcji żywności tradycyjnej i regionalnej.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie: http://www.up.lublin.pl/index.php?kat=113&page=1&rid=101.
Osoby zainteresowane udziałem proszone są o kontakt z organizatorami: Elżbieta Solska Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie tel. 081 462 33 44
pełna lista aktualności
|