Niskie ceny zaostrzyły apetyt Polaków na mięsoPo latach spadków znów jemy więcej mięsa. W 2015 r. będzie podobnie.71 kg mięsa i podrobów
zje przeciętny Polak w 2014 r. To o 3,5 kg więcej niż przed rokiem. W 2015 r.
krajowy popyt ma być jeszcze większy i sięgnie 72 kg per capita - prognozuje
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGZ).
Wyraźne odbicie - które
następuje po sześciu latach spadków - zawdzięczamy głównie większemu apetytowi
na wieprzowinę. W 2013 r. jej spożycie wynosiło 35,5 kg na osobę. W 2014 r.
zwiększy się o 3 kg, a w przyszłym dołożymy do tego kolejne 0,5 kg.
- Walory jakościowe i
smakowe wieprzowiny się nie zmieniły. Tym, co zachęca do jej kupowania, jest
niższa cena - komentuje Dariusz Fonnela, prezes Polskiego Koncernu Mięsnego
Duda.
(Źródło: Rzeczpospolita)
pełna lista aktualności
|