Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Żywność tanieje
Dobre zbiory roślin, większa podaż produktów zwierzęcych i problem z eksportem towarów spożywczych wywołany rosyjskim embargiem będą skutkowały dalszym spadkiem cen detalicznych żywności - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

„Żywność tanieje nie tylko relatywnie, ale również bezwzględnie. Poprawia to sytuację konsumentów i sprzyja wzros­towi popytu krajowego, ale nie na tyle, żeby wchłonąć znaczne nadwyżki, które są eksportowane" - napisano w raporcie IERiGZ. 


Dlatego ten sezon będzie trudny nie tylko dla producentów rolnych, ale również dla przetwórców żywności. Jed­nocześnie eksperci Instytutu spodziewają się, że z powodu spadku cen żywności wzrośnie jej sprzedaż. Jednak ta zwyżka nie będzie zbyt duża z powodu spowol­nienia gospodarczego.


(Źródło: PAP, Nasz Dziennik 14.10.2014 r.)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij