Glutenowe oszustwoNie ma żadnych dowodów, że wystarczy przestać jeść gluten, by schudnąć i poczuć się lepiej. Co gorsza, dieta bezglutenowa może być szkodliwa, bo nie zapewnia organizmowi niezbędnych witamin i soli mineralnych – podaje Newsweek.Zwolennicy diety bezglutenowej namawiają do zmiany menu. Ich zdaniem
wystarczy odstawić produkty zawierające gluten, by nabrać energii, poczuć się
zdrowym, a przede wszystkim nie mieć dolegliwości żołądkowych. Tak też do
niedawna sądzili naukowcy. Dziś okazuje się jednak, że byli w błędzie. Gluten
nie zaburza pracy układu pokarmowego. A wyeliminowanie z codziennego menu
produktów z pszenicy, jęczmienia i żyta wcale nie służy zdrowiu. Przynosi
więcej szkody niż pożytku.
- Jak każda dieta
eliminacyjna także i ta może być niekorzystna dla zdrowia, bo niewłaściwie
stosowana nie dostarczy potrzebnych organizmowi składników odżywczych -
ostrzega dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. -
Dietetycy biją na alarm, że tak mało jemy w Polsce dobrej jakości tradycyjnego
pieczywa, które jest cennym źródłem błonnika - przypomina dr Dorota Minta, psycholog
kliniczna, która od lat zajmuje się psychologią żywienia. Dzięki temu zmniejsza
ryzyko rozwoju nowotworu tego odcinka układu pokarmowego. - Pieczywo żytnie,
orkiszowe, mąki z pełnego ziarna, makarony razowe czy kasze są bogate w
witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, a także
w kwas foliowy; są również źródłem magnezu, żelaza, wapnia, cynku i selenu -
wylicza dr Jarosz.
Tymczasem moda na dietę bezglutenową nie przemija. Ku radości firm,
które oferują niezwykle bogaty wybór chleba, bułek czy ciasteczek bez glutenu
i zbijają na nich majątek. W Wielkiej Brytanii rynek takiej żywności jest dziś
wart 238 min funtów i rośnie 15 proc. rocznie. W Stanach Zjednoczonych jej
sprzedaż skoczyła z 11,5 mld w 2010 r. do 23 mld dolarów w tym roku, wynika z
danych, do których dotarł „Wall Street Journal".
(Więcej w: Newsweek 2014.10.20)
pełna lista aktualności
|